Med styrka och målmedvetenhet – Vi träffar Tina Papoli

Text: KRISTINA   Foto: HÅKAN

Från dataavdelningen på ett universitet i Iran till egen frisörsalong på Skoghall. Resan har varit lång och allt annat än rak. Tinas historia skulle behöva en hel bok.

Tina Papoli föddes i slutet av 70-talet i Shiraz, en stad i sydvästra Iran med idag cirka 1,6 miljoner invånare, och gick en av de första utbildningarna inom data på gymnasienivå. 

   Efter gymnasiet ville hon läsa vidare till dataingenjör, men dagen för högskoleprovet genomgick hennes far en stor operation för att ta bort en tumör på ryggraden, och Tina valde att vara med familjen på sjukhuset istället. Hon fick sedan anställning på dataavdelningen på Shiraz universitet, och blev bland de första i Shiraz att lära sig internet när word wide web kom i slutet av 90-talet. 

– Jag fick hjälpa läkarna på universitetet att koppla upp sig mot internet, både genom hårdvara, mjukvara och utbildning, berättar Tina.  

   Vid sidan av sin anställning gick hon privata kurser för att bli frisör, för hon tyckte det var väldigt roligt att fixa sitt eget och kusinernas hår. 

– Jag planerade att driva en egen salong med anställda vid sidan av mitt jobb på dataavdelningen som jag inte ville släppa, berättar Tina. 

Tina gick sedan även kurser på dataingenjörsprogrammet på en högskola vid sidan av sitt arbete på universitetet. En iransk man som bodde i Sverige hittade och kontaktade henne. 

– Han hade googlat på Shiraz, sett mitt namn och blivit nyfiken. Vi började maila varandra, berättar Tina. 

   Mannen planerade ett besök till den historiska staden och ville få en guidning av Tina. De träffades första gången tillsammans med sina pappor, vilka senare blev goda vänner, och Tina fick klartecken för guidningen. 

– På den tiden fick man som ogifta inte träffas på tu man hand, men när våra pappor var med gick det bra, berättar Tina. 

För att göra en lång historia kort så blev de kära, gifte sig i Iran och Tina flyttade till honom i Sverige i augusti 2000.
2006 föddes sonen. Men psy-kisk och fysisk misshandel smög sig på tidigt, och detta eskalerade.

– Jag trodde det var normalt, och att om jag hade skilt mig och bytt man hade det blivit samma sak. I Iran bestämmer mannen över kvinnan, berättar Tina. 

Tina vill inte gå in på detaljer, men 2008 flydde hon med sin då tvååriga son. En av systrarna hade flyttat till Sverige, hon fick också fly på grund av den höga risken att bli utsatt för hot och våld. Tillsammans levde de med skyddad identitet i olika städer under drygt ett år.     

   Till slut valde de att bosätta sig i Karlstad, mycket tack vare kvinnojouren som var väldigt bra där, och första tiden bodde de i skyddat boende. Här började systrarna söka jobb som frisörer, men landade till slut i att öppna eget. 

– Vi var tvungna eftersom vi inte fick anställning någonstans. Vi fick inte ens hyra stol.
Så 2009 öppnade vi Glada Saxen i en av våra kontaktpersoners namn, vi hade ju båda skyddad identitet. Jag är så otroligt tacksam för all hjälp jag har fått från kvinnojourerna, det är därför har jag valt att arbeta mycket ideellt, fortsätter hon.

När Tina berättar om flykten med systern och sonen blir hon väldigt känslosam. Tacksamheten för systern som ställt upp så mycket är stor. 

– Hon var min trygghet och stöttepelare under så många år. Hon har fått försaka väldigt mycket på grund av det här, jag kommer aldrig kunna återgälda detta. Och det är tack vare henne jag vågade öppna salongen tillsammans med henne. Och hon hjälper mig fortfarande otroligt mycket, speciellt med min son som hon är som en extramamma för, säger Tina. 

Efter några år fick exmaken börja träffa sin son, under övervakning av socialtjänsten. 

– Jag fick ta tåg med sonen, och vi åkte olika sträckor med flera byten för att han inte skulle kunna spåra oss, berättar Tina.

Men vill man något tillräckligt mycket hittar man en väg. Vid ett tillfälle hade han köpt en massa presenter till sonen, en kasse med saker som Adrian tog med sig hem. Bara några dagar efter detta fick Tina se exet på Skoghall, kikande in genom fönstret på salongen strax efter stängning. 

– Det visade sig att han hade lagt i en mobiltelefon med GPS vilket gjorde att han kunde spåra oss. Jag konfronterade honom den gången. Jag kunde då alla lagar och regler och visste vad jag skulle säga och göra, och jag var inte rädd för honom lägre. Jag sa till polisen att de måste stoppa honom för jag vägrade fly mer, berättar Tina vars exman fick besöksförbud igen. 

Glada Saxen flyttade 2013 från Mörmovägen till Björkhagsgatan i Skoghall centrum. En större lokal där även brodern började arbeta som barberare. 2020 vidareutbildade sig systrarna Tina, Neda och Sonia till frisörmästare och Tina har nu även utbildat sig under två år till diplomerad hud- och spaterapeut. I samband med detta startades ett nytt bolag och de har skrivit kontrakt för en lokal i Skoghall centrum. 

– Snart öppnar vi en salong till, vägg i vägg med Glada Saxen, och där kommer vi erbjuda bland annat browlift, lashlift och ansiktsbehandlingar, berättar Tina stolt.

Tina fick sitt gesällbrev som hud- och spaterapeut 3 november i Blå hallen i Stockholms Stadshus. 

– Förra året genomfördes galan digitalt på grund av pandemin, så alla fick sina mästarbrev på posten. Det var väldigt tråkigt tycker jag, så nu fick jag äntligen uppleva detta. Det var helt fantastiskt, en fin ceremoni som jag önskar att alla fick uppleva, berättar Tina. 

Sedan många år sitter Tina med i styrelsen i branschorganisationen Frisörföretagarna och är en av deras ambassadörer, vilk-et innebär att hon representerar organisationen och verkar som kontaktperson i Värmland.   

Nu i november går hon även utbildning för att bli examinator. Jag slås av alla utbildningar och engagemang Tina har berättat om, och hon fyller i ännu mer.

– Jag har varit familjehem åt en tonåring i nästan två år och efter det var jag avlastningsfamilj åt en liten kille som var hos oss varannan helg. Jag vet hur mycket sådant betyder, jag har ju själv fått så otroligt mycket hjälp och vill nu ge lite tillbaka. Men jag fick pausa sådana engagemang när jag började utbildningen, det har blivit många resor till Stockholm senaste två åren och jag har varit där åtta-nio dagar i månaden. Det har varit tillräckligt svårt att få ihop det som ensamstående ändå. Utan min syster Neda hade det aldrig gått, avslutar Tina. 

Med vana händer använder Tina sax och kam.

One thought on “Med styrka och målmedvetenhet – Vi träffar Tina Papoli”

  1. Såå glad för din skull att du kom ur din situation .Arbetat i kvinnohuset i Karlstad i 7 år .Sett en del av din situation .Man måste vara stark att ta sig ur ,men med hjälp av AKH går det .Tusen kramar och lycka till .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.