Meningsfulla uppdrag sökes

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE, HÅKAN och KRISTINA

Dagverksamheten har fått nya lokaler i Skoghall centrum. Här bedrivs traditionell daglig verksamhet, men flera av brukarna önskar uppdrag på företag.

Redan den 6 augusti fick vi anledning att titta in till dagverksamheten i deras nya lokaler på Björkhagsgatan i Skoghall centrum. Socialförvaltningen fick nämligen besök av barn- äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren som passade på att träffa personal, brukare och chefer. Och oss, förstås. Men den officiella invigningen av lokalerna skedde 30 augusti. 

Inger elgemark, enhetschef berättar att de har 14 brukare med olika funktionsnedsättningar i just den här gruppen på Björkhagsgatan, men det finns fler dagliga verksamhetsgrupper i kommunen.

– Det här är en verksamhet som kommer ur LSS (Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade). Den är frivillig, och brukarna har själva sökt insatsen daglig verksamhet. Vårt uppdrag är att se till att de får en meningsfullhet i sin vardag, berättar Inger Elgemark. 

– Vad som är meningsfullt är väldigt individuellt. Det finns många variationer av funktionsnedsättningar och vårt uppdrag är att tillgodose allas behov av sysselsättning. Vår ambition är att utveckla samarbetet med externa företag. Vi tror att det finns många sysslor hos företagen som vi kan hjälpa till med, berättar Kerstin Bodén, handledare på Björkhagsgatan.

   Att lokalen ligger så centralt är positivt, då brukarna själva kan samverka med externa samarbetspartners. 

 De företag som tar emot brukare har inga kostnader för detta och inget arbetsgivaransvar. Ett avtal upprättas där det beskrivs hur det går till, med försäkringar och så vidare. Daglig verksamhet bistår även med handledning och regelbunden kontakt med den externa arbetsplatsen. De kan vara en jätteresurs för företag som kan få hjälp med arbetsuppgifter som annars kanske aldrig blir av. 

– Det behöver inte vara en heltid utan kan vara så lite som en timme i veckan, och det ska vara enkla tydliga uppgifter. Det är bättre att börja i liten skala och sen utöka när det fungerar, berättar Anna-Lena Petersson, handledare på Björkhagsgatan.

– Vi har idag samarbete med Bowe, ICI Hudvård, frisörsalongerna i centrum, Röda Korset, biblioteket, Fritidsbanken, OKQ8, arkivatorn på Hammarö kommun, Hammarö Ryttarförening, Koi Produktionsbyrå samt äldreboendet Björkhagsgården. 

De tar även till sig arbetsuppgifter som de utför i sin lokal. I dagsläget hjälper de bland annat till att paketera produkter och arkivera pressklipp, tvätta handdukar åt frisörsalongerna, fräscha upp kläder, putsa silver och koppar och räkna pussel som lämnats in till Röda Korset. I övrigt bedrivs traditionell daglig verksamhet som matlagningskurser, måla tavlor, spela spel och diskutera nyheterna när de läser tidningen varje morgon. Men många av brukarna skulle tycka det vore fantastiskt och motiverande att få en ”riktig” arbetsplats att gå till. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta Inger Elgemark, Kerstin Bodén eller Anna-Lena Petersson via Hammarö kommuns kontaktcenter. 

 Minister Lena Hallengren på besök. Personligt samtal med Anna ovan och i gruppsamtal nedan. Foto: Håkan

 

Här sitter Anna och myser innan det blir dags att strimla papper. Foto: Christine.

Anna in action. Foto: Christine.

Snart finns det bara pappersstrimlor kvar av den här boksidan. Foto: Christine.

Här står Britt och stryker åt Röda Korset. Foto: Christine.

Delar av det härliga gänget som håller till på Björkhagsgatan. Foto: Christine.

Inger Elgemark, enhetschef. Foto: Kristina.

Per och Linnea har fullt upp med att förpacka tafsar åt Bowe. Foto: Christine.

Se så snyggt och prydligt det blir. Foto: Christine.

Humöret är på topp under arbetets gång. Foto: Christine.

Arkivering pågår. Foto: Christine.

Bild ovan och nedan: Sandra och Viktoria arkiverar åt Hammarö kommun. Foto Christine.

Bild ovan och nedan: Viktoria fixar tvätten åt Hårstudion. Foto: Christine.

 

Blomflickor. Nu börjar gästerna komma med blommor. Foto: Håkan.

Vid invigningen på Björkhagsgatan tog dessa tjejer emot gästerna. Foto: Håkan.

En och samma konstnär som visade några av sina alster under invigningen. Foto: Håkan.

Vimmelbilder från invigningen. Foto: Håkan.

Solveig Gard invigningstalade innan bandklippningen. Foto: Håkan.

Inte bara en bandklippare utan fyra. Foto: Håkan.

Mera vimmelbilder. Foto: Håkan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.