Mopedkaoset på Hammarö

Text: LENNART HYNYNEN

Många har kontaktat oss med information om mopedister på Hammarö. Mopedister som kör för fort, på fel platser och utan hjälm.

Jag har stor förståelse för att man vill kunna färdas för egen maskin. Innan man tagit körkort för bil finns inte så mycket annat att välja på än cykel, moped eller A-traktor. Men även dessa fordon kräver en stor nivå av förståelse, inte bara om regler, utan även trafikvett. Bevisligen har många ungdomar på Hammarö inte förstått vad som gäller, och därmed får vi många samtal om detta. Jag vill passa på att tacka för det. Alla tips vi får in tar vi på högsta allvar, och de är guld värda. Vi planerar faktiskt vår verksamhet till stor del utifrån tips från allmänheten. Och ju fler som ringer om samma sak, desto mer tyngd får det. Så tänk inte att ”Det är säkert någon annan som ringt om detta”.

När det gäller just mopeder har era tips lett till att vi kommer genomföra punktinsatser på Hammarö inom kort. Så ta ett snack med ditt barn om vad som gäller. Gå igenom moppar-na så de inte är olagliga. För när vi stoppar dem så kan det bli en dyr och otrevlig historia.

En trimmad moped klassas som MC, och då krävs körkort, försäkring, skatt och besiktning blad annat. Och efterföjden kan bli en prick, vilket gör det svårt att ta körkort. Man blir alltså registrerad i brottsregistret, och körkortsmyndigheten utfärdar en spärrtid. Man får då vänta sex månader innan man får körkortstillstånd, eller om du redan har ett sådant tillstånd så blir det återkallat i fyra månader. Vi kommer även ge böter och beslagta din moped för att plocka bort trimsatsen.

I övrigt har vi haft träd och cykel utplacerade på Lövnäsleden, i dagsläget har vi ingen misstänkt. Förundersökningen av branden på HVB-hemmet är nu nedlagd, då den startade utomhus och det finns ingen misstanke om brott. Endast ett villainbrott på Hammarö har genomförts i sommar, och brottsligheten i sig är normal.

Då var det höst igen. Glöm inte att se över belysning på cykar (och mopeder!).

Och kom ihåg…

BE CAREFUL OUT THERE!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.