Musikalisk youtubare – också

Text:ANNIKA  Foto: KRISTINA

Vi slår oss ner i musiksalen på Hammarlunden för att byta några ord med Patrik Wahlström. Att vi valde att träffas just där var självklart. Patrik arbetar på skolan som musiklärare på mellanstadiet och ämneslärare/resurs på lågstadiet. 

Patriks stora intresse är musik, både i sin yrkesroll på sin fritid. Hans huvudinstrument är gitarr men han spelar även bas och trummor. 

   Att undervisa musik i en stor klass kräver en hel del av läraren. Patrik ville ha något sorts stöd, och fick en idé om att spela in en film som visade hur och när man skulle spela ackord på gitarr. Den första filmen blev lyckad som hjälpmedel, både för honom och för eleverna.
Patrik bestämde sig för att vidareutveckla idén för att kunna hjälpa andra lärare och klasser. Och tanken att starta en youtubekanal föddes. Kanalen fick namnet Easymusic27 och här lägger han bland annat upp gitarrklipp som kan användas både i undervisningen och för dem som vill lära sig spela gitarr på egen hand hemma. 

Under en tid jobbade Patrik på fritids och spelade in flera musikvideos och filmer där barnen sjöng. 

– Detta var så roligt att jag ville göra det på en mer avancerad nivå, berättar Patrik som tog kontakt med Robert Karlsson
Norberg, en duktig musiker och ljudtekniker, och presenterade sin idé. Robert nappade på förslaget och samtidigt inledde de ett samarbete med Alina Aschberg, en tidigare elev till Patrik, som sjunger i klippen som också finns på youtubekanalen. 

I marsnumret av HammaröNytt skrev vi om ett projekt som Patrik hade stor del i. Det var musikvideon Fredag igen som Micael Hellberg skrivit. När låten skulle produceras blev Patrik kontaktad och ett spännande projekt tog fart. 

   Tillsammans med Robert och Alina har Patrik spelat in fler låtar som Hellberg skrivit. Det började i kanalens begynnelse med lucialåtar och i början av maj i år släppte de låten 2Det bästa varje år” som är en hyllning till sommaren. Melodin som är hämtad från Hellbergs gamla hyllning till Hallersrudsskolan har med den nya texten mötts av fint beröm och har redan över 4 000 visningar.

Patrik tycker att musik ska finnas tillgänglig för alla och nu finns det många klipp på youtubekanalen. Här finns gitarrklippen som alla som vill lära sig spela gitarr har nytta av. Här finns också inspelade låtar som passar att sjunga vid olika tillställningar i skolan. Dessa finns både med ledsång av Alina och instrumentalt. Så nu är det bara att leta upp låtar och sjunga med. Det kan inte bli lättare än så.

Visst spelade Patrik lite för oss när vi träffades. Och jisses, vad duktig han är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.