Mycket att göra hos PRO

Text och foto: KRISTINA

PRO, Pensionärernas Riksorganisation, är Sveriges största pensionärsorganisation och har funnits på Hammarö sedan 1947. Ordförande Thorsten Born berättar stolt om alla de resor de anordnar.

Thorsten Born, Ing-Marie Karlsson och Lillemor Johansson.

– Vi har en resekommité som planerar kryssningar, endagarsresor, kulturresor och någon kortare och någon längre resa för våra medlemmar varje år. Nu senast åkte vi till Paris, vidare till Caen i Normandie och besökte bland annat Monets trädgård, stränder och museer den dagen. Då var vi borta i sex dagar och resan var fullsatt. Och vi har varit i Gränna, Visingsö, rest på Dalslands kanal och teaterresor med Ålandskryssningar till exempel, berättar Thorsten.

Resorna är väldigt uppskattade och välorganiserade. En sköterska är med vid de längre resorna för att finnas behjälplig. 

– Det händer ju att någon trillar eller råkar ut för något annat. Då finns sköterskan där och hjälper till. Och hon har full koll på alla deltagarna och ser till att de får i sig tillräckligt med vätska till exempel. Hon ser vad som behövs innan det är för sent, så att säga, fortsätter Thorsten. 

Många medlemmar är med i PRO endast för resorna. Men även studie-cirklarna i samarbete med ABF är mycket populära och utbudet är stort. De flesta kurserna bedrivs i Clevegården där PRO huserar, men några bedrivs av förklarliga skäl på andra platser.

– Vattengympa har vi på Sätterstrands badhus. Träslöjd, cirkelträning, boule, bowling och datakurserna håller vi heller inte här, berättar studieorganisatören Lillemor Johansson.

I huset kan man gå kurser i scrapbooking, akvarellmålning, hardangersömnad och flamskvävnad bland annat. Och kursen i att tillverka sina egna smycken av mineraler och bergarter är mycket populär. 

– Vi gör många smycken av Värmlands landskapssten kyanitkvartsit som är en blå eller blåvitrandig bergart, berättar cirkelledare Ing-Marie Karlsson när hon visar runt oss i lokalen som är full av maskiner för ändamålet. 

– Vi slipar inte bara stenar eller lär oss något ämne, våra studiecirklar är en viktig social samvaro för många, berättar Lillemor. Och när kursen är över fortsätter vi träffas i andra sammanhang eller andra kurser, till skillnad mot en vanlig studiecirkel, fortsätter hon.

De tjugotalet cirkelledarna arbetar helt ideellt vilket är en förutsättning för de låga kostnaderna för medlemmarna. För att delta på kurser och resor måste man vara medlem i PRO. Och då är enda kravet att man är pensionär. 


Thorsten Born, Ing-Marie Karlsson och Lillemor Johansson.
Smyckesförsäljning i Folkets Hus under PRO-dagen.
PRO-dagen på Folkets Hus var välbesökt.
Handarbete pågår.
Bildvävning pågår.
Ännu en bildväv på gång.
Det gäller att ha tunga rätt i mun när man väver efter mönster.
Här ska det slipas sten till smycke.

One thought on “Mycket att göra hos PRO”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.