Några uppmuntrande ord och framtiden var utstakad – vi träffar Mathias Frykholm

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN, KRISTINA

Så kan det gå när man som liten får positiv feedback. Detta hände Mathias Frykholm som fick beröm av sin lärarinna för en teckning han gjorde i första klass. Just där och då väcktes kanske drömmen om att en dag bli konstnär.

Vi träffar en ödmjuk och artig kille med stor portion humor hemma i det vackra huset på Anneberg. Väggarna pryds av många av hans fantastiska konstverk.  

Det var här på Hammarö, närmare bestämt på Kärrängsvägen, som Mathias började sitt jordeliv. De första tio åren bodde familjen här och Mathias föddes som nummer två i en barnaskara om fyra. Fadern arbetade på Centralsjukhuset som röntgenläkare och mamman var mestadels hemma så länge barnen var små.

Den där bilden som lärarinnan Ulla-Britt Sjögren berömde honom för var ett stenåldersmotiv som Mathias gjort.

– Jag kommer fortfarande ihåg vad den där uppmärksamheten gjorde med mig då. Hon tyckte om det jag gjort, gav mig beröm och det fick mig att växa. Det spädde verkligen på mitt intresse. Jag har så mycket att tacka Ulla-Britt för, säger Mathias ödmjukt.

Klassen hade även en akvarellutställning där Mathias alster fick stor uppmärksamhet, vilket han berättar om med stolthet och glädje. Själva intresset för att teckna och måla kom mycket tidigt, med inspiration från japanska serier och sport tecknade han figurer och hockey-idoler. Redan då var han noga med att teckna så realistiskt och detaljrikt han bara kunde. Och det har blivit hans signum, realistiskt med perfektion in i minsta detalj.  

När fadern ville jobba på ett mindre sjukhus var inte steget stort att flytta upp till föräldrarnas hemtrakt Torsby. Under en period tränade han friidrott flitigt och skapandet kom då lite i skymundan. Men det var genom idrotten som han fick ett av sina första uppdrag som illustratör. Svenska Friidrottsförbundet behövde illustrationer till sin nya regelbok och träningskompisen Anders Tallgren tipsade förbundet om Mathias som fick uppdraget. 

– De är fortfarande min största kund och ger mig trygghet i mitt företagande. Dessa uppdrag har spillt över till andra förbund, som SISU Idrottsböcker och Svenska Skidförbundet, berättar Mathias, som numera även får uppdrag från privatpersoner och företag som fått upp ögonen för hans konst.  

Mathias är till stor del autodidakt. Men 2003–2005 gick han en spelutvecklarutbildning i Arvika. Han gick en individuellt anpassad studiegång där han fick hjälp av illustratören Jay Sopp från USA som lärde Mathias grunderna, som perspektiv, komposition och hur man gör en bild intressant. 

Mathias fick sen jobb på Colorama Färg, Bad och Kakel  i Karlstad som butikssäljare och lovorden om den numera tidigare arbetsgivaren haglar. 

– Det var en fantastisk arbetsgivare. Min chef gjorde det möjligt för mig att satsa som konstnär, berättar Mathias som fick lov att gå ner i arbetstid i perioder.

Mathias startade sitt företag Frykolm Art & Illustration 2006 och ägnade kvällar och helger åt målandet.  2010 började han som heltidsanställd på Colorama som senare ändrades till en deltidstjänst där resterande tiden ägnades åt det egna företaget. Sensommaren 2019 tog han klivet och driver nu sitt företag på heltid. Hemma på tomten står den friggebod de byggt för att Mathias ska kunna ha sin ateljé hemmavid.

– Familjen är väldigt viktig för mig. Jag och min fru Sara har tre barn och med det här upplägget kan familjen vara tillsammans mycket mer, säger Mathias.

Ateljén är smakfullt inredd och här inne råder ett lugn som Mathias behöver i den skapande processen. En hylla med skivor och böcker skvallrar om var han numera tankar inspiration. 

Det ligger otroligt mycket arbete och många timmar bakom varje tavla Mathias skapar. När en idé formar sig åker han ut och försöker hitta sitt motiv i miljö. Med kameran fotograferar han, testar olika vinklar och vyer, helst under dagar med vackert ljus. När han väl fått bilder han är nöjd med fortsätter arbetet digitalt, och bland annat kontrast och färgmättnad justeras i datorn. Med det redigerade fotot som underlag börjar han sen skissa upp motivet med blyerts på duken. Först efter det kommer penslarna fram, och han jobbar helst med akryl och i stora format. Med allt förarbete och detaljrikedom är det inte konstigt att en tavla tar ungefär tre veckor att färdigställa. Vissa verk väljer han att göra Art prints av, vilket gör att fler kan hänga upp hans konst hemma eftersom de kan säljas till ett lägre pris än ett original. Med ett maxantal om 30 prints per verk får man ett numrerat och signerat exemplar.

Till påsk ska Mathias tillsammans med tre andra konstnärer ställa ut i Prostgårdslagårn i Torsby under Övre Frykens konstrunda och i september kan vi se fram emot en separatutställning på Galleri Ekdahl på Herrhagen.

– Det tog lång tid innan jag började ställa ut, men det är otroligt kul och bra sätt att nå ut på, berättar Mathias som också visar och säljer sina verk på sin webbplats. 

Vi hoppas få se mer av denna ödmjuka konstnär även här på Hammarö.

Här ser vi Mathias framför sin nästa stora bild.
Många detaljer. Några timmar kvar att lägga på tavlan innan den är klar.
Närbild.
Mathias välkomnar oss till sitt hem på Anneberg.
Hylla med lite inspirerande litteratur och musik.
Arbetsredskap. Vad vore en konstnär utan sina penslar och pennor?
Tavla på G.




Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.