När olyckan är framme

Text: Annika

Varje år sker cirka 2 600 viltolyckor bara i Värmland. Det är ungefär sex olyckor per dag i snitt. 2015 hade vi 71 olyckor med vilt här på Hammarö, mestadels med rådjur.

I år har det varit 33 viltolyckor på Hammarö (fram till och med 10 augusti), tre älgar, en dovhjort och resten rådjur.
– Har du kört på vilt är du skyldig att rapportera detta direkt, säger Tommy Ahlborg, eftersöksjägare i Karlstad Hammarö jaktvårdskrets.

– Börja med att märka ut platsen med märkband, plastpåse eller annat du har tillgång till. Ring sen 112 och säg ”viltolycka”. Du kopplas till Polisen som då tar kontakt med NVR (Nationella Viltolycksrådet) som skickar ut oss eftersöksjägare, fortsätter Tommy.

När larm om olycka skett ska eftersöksjägare och helst ytterligare en jägare vara på plats inom två timmar. Hundföraren spårar och jägaren ansvarar för avlivning. Skulle ett skadat djur hamna i en villaträdgård måste speciellt tillstånd för avlivning ges.
Alla som jobbar med eftersök har egna identifikationsnummer på västar och kepsar så det aldrig ska bli några oklarheter om till exempel jaktbrott.

Hundarna är eftersöksjägarnas närmaste arbetskamrater. De är specialutbildade i att spåra skadade och döda djur. När hundarna är i tjänst bär de speciella reflexselar och halsband med GPS.

– När de söker kan de komma ut i körbanan eller få upp det skadade viltet på vägen igen, så ta det lugnt och var uppmärksam när du ser varningsskyltarna, säger Tommy.

När eftersöksjägarna är på uppdrag klassas de som tjänstemän anställda av polisen. Tommy och hans kollegor vill understryka vikten av att trafikanter tar hänsyn till dem och det arbete de utför. Respektera varningskyltarna de sätter upp och sänk farten.
– Och var extra försiktig i skymning och gryning då vilt oftare rör sig. Sen är maj-juni samt september tider på året då antalet olyckor ökar.
Ladda gärna ner appen Viltolycka till din telefon. Du hittar länkar på viltolycka.se. Den är till stor hjälp om du skulle råka skada ett djur i trafiken.

Kom ihåg
Sänk farten förbi olycksplatser
Märk ut olycksplats
Anmäl på 112

_DSC0261

_DSC0274

_DSC0280

_DSC0292

_DSC0295

_DSC0339

_DSC0351

_DSC0358

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.