Nå’t kul är väl bra?

Text: ANNIKA   Foto: HÅKAN

Vi kliver in på Norra Galleriet som precis i dagarna har öppnat i en lokal på Norrstrand. Glada, ljusa tavlor är det första som möter oss.

Norra galleriet drivs av två tjejer där den ena parten är hammaröbon Sofia Linder. Många känner nog igen henne som frisör då hon driver egen salong hemma på Götetorp. Andra kanske känner till henne mer som konstnär. Hon har målat sedan barnsben och har visat sina alster på många platser. Nu senast var hon med och ställde ut under den stora konstutställningen Sommarkonst på ön. Hennes konst visades förutom i galleriet på Nolgård även på Restaurang Udden och på Hammarö Golfklubb.

– Det var ett arrangemang som blev så lyckat att jag och många med mig hoppas att det kommer tillbaka, säger Sofia.

Den andra parten är Grete Lindström som arbetat som konst-när i många år. Deras vägar korsades första gången när Sofia gick en kurs hos Grete i collageteknik. Andra gången de träffades var på en målarkurs på Kyrkerud folkhögskola. Det var för ett år sedan. De klickade direkt och när Grete la ut en fråga på facebook om någon ville göra något kul ihop med henne svarade Sofia ja direkt. Och det roliga de skulle ha ihop blev alltså det nyöppnade galleriet.

– Jag ville göra detta med en yngre person och Sofia och jag har samma driv och dessutom är hon jättetrevlig, säger Grete med ett skratt.

personkemin tjejerna emellan är verkligen något enastående. Det bubblar och kvittrar om dem och fnisset ligger nära till hands under hela vår intervju. Att de har roligt ihop märks tydligt. När de pratar om framtiden för sin nya verksamhet är de eniga.

– Vi ska hålla kurser, visa både vår egen som andras konst men framför allt så ska vi ha kul, berättar Sofia.

   Både Sofia och Grete poängterar hur viktigt det är för dem att få måla och skapa.

– Jag målar med mina känslor, med sorg, glädje och lycka. Jag
är extremt känslostyrd och skriver ofta poesi till mina bilder, berättar Sofia.

Att hålla kurser är något som de båda återkommer till. Båda har hållit många kurser och några är redan inplanerade inför hösten här i deras galleri. Sofia har tidigare haft några i ABF:s regi på Hammarö. Nu i höst ska hon hålla i kursen Öppnare Väst som vänder sig till unga tjejer och kommer hållas på Våxnäs. 

– Kurserna är bra för då får man måla och skapa tillsammans och det är väldigt stimulerande och så roligt. Och man får ju inte glömma bort att fika och prata också är viktigt, säger tjejerna unisont.

Sofia och Grete har fullt med idéer om hur de vill driva sitt galleri framåt. Kreativiteten är det verkligen inget fel på. Och att de kommer att sätta avtryck på konsthimmelen här i Karlstadregionen är helt säkert. 

Det märks att Sofia och Grete har roligt ihop.
Grete framför några av sina tavlor.
Inte bara tavlor visas i galleriet utan även en del skulpturer. Denna har Grete gjort.
Bildtext behövs inte här. Kudden säger allt.
Fantasi är sinnet där vi möter allt.
Sofia framför några av sina alster.
Konstverk på gång.
Färgstarka damer. På många sätt. Skrattet ligger aldrig långt bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.