Nödvändig jakt på skogens konung

Text: ANNIKA Foto: PIXABAY

Den svenska älgstammen beräknas uppgå till någonstans mellan 3-400 000 djur. En älg-ko väger normalt mellan 270 och 360 kilo och en älgtjur upp till 540 kg. 

   Varje år ska älgstammen minskas och Länsstyrelsen beslutar om antal djur som får fällas, jakttidens längd, informerar jägare och markägare samt samlar in och sammanställer avskjutningssatistik. 

   Antalet älgar som ska fällas bestäms av bland annat hur många älgar som finns i området, skador på skog, foderprognoser, trafikolyckor och hur mycket rovdjur som finns. Det är viktigt att stammen hålls lagom stor och med jakten minimeras viltolyckor samt betes-skador på skog och i trädgårdar. 

   Hammarö har i år tilldelats sex vuxna älgar och sex kalvar, vilket är ungefär samma antal som de senaste åren. Älgjakten på ön sköts av Hammarö Jaktvårdsklubb. Klubben bildades för snart 100 år sedan och har idag 100 medlemmar varav cirka 50 jägare deltar i älgjakten. Det är även några av klubbens medlemmar som ansvarar för eftersök vid viltolyckor på Hammarö. Älgjakten startar vid olika datum runt om i landet. Detta bestäms av när älgarnas brunst slutar och skiljer sig från län till län och från norr till söder. 

   Årets älgjakt här på ön sker vecka 46, från måndag 12 till fredag 16 november. Älgjakten på Hammarö förläggs alltid en månad senare än vad som är normalt i övriga Sverige. En av anledningarna till detta är fabrikens höststopp som gör att många anställda inte har möjlighet att delta i jakten tidigare. Men även för att minska störningen på det aktiva friluftslivet i kommunen. 

– Vi är tacksamma om Hammaröbor minimerar närvaron i skog och mark under denna period. När du är ute i skogen så använd gärna kläder som syns ordentligt, till exempel reflexväst. Och hundar ska hållas kopplade, säger Ville Mark, medlem i Hammarö Jaktvårdsklubb.

   På de ställen där jakt pågår informeras det genom varningsskyltar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.