Noll villainbrott på Hammarö 2019

Text: LENNART HYNYNEN  Foto: KRISTINA

Vårt samhällsklimat har hårdnat. Respekten för varandra och vad som är skillnaden på mitt och ditt suddas ut allt mer. Tur då att de allra flesta på Hammarö verkar ha sitt sunda förnuft i behåll.

Så har det gamla året 2019 lagts till historien och vi har tagit steget in i ett nytt decennium. Jag hoppas att 2020 blir ett riktigt bra år för oss allihopa!

Att vara kommunpolis i Hammarö kommun är bland de bästa platserna att arbeta på som polis. Här har det som vanligt varit lugnt sen sist jag skrev. Det är inget som sticker ut nämnvärt. Angående medborgarlöftet ville flertalet som svarade på enkäten att vi skulle fokusera vårt arbeta mot villainbrotten. Och förra året hade vi faktiskt inte ett enda villainbrott på Hammarö. Om vi får till något nytt medborgarlöfte återstår att se. Det ska tas beslut om det på nästa KS.

Nästan varje dag får vi höra om nya skjutningar runt om i landet. Många gånger med dödlig utgång. Skrämmande tycker jag. Den nya skärpta vapenlagen som trädde i kraft under förra året har tyvärr medfört att istället för skjutvapen, vilket nu leder till häktning, så bär buset kniv eller andra skarpa vapen. Enligt knivlagen får du inte bära kniv eller andra farliga föremål på allmän plats. Som allmän plats räknas de platser dit allmänheten har tillträde, bland annat skolområden, parker, gator, restauranger, busshållplatser och dansställen. Vad räknas då till skarpa vapen? Det kan vara skruvmejslar, kastvapen eller till och med baseboll-trän. Allt som kan skada en annan person. Undantag finns förstås, till exempel de som använder dessa saker i sitt yrkesutövande. Det kan vara hantverkare, jägare, fiskare och idrottsutövare. Innehavet måste vara befogat och kunna styrkas. 

Det kan räknas som grovt brott om personen är drogpåverkad. Annat som har betydelse är platsen där hen togs, tidpunkt på dygnet, syftet, personens beteende eller om vapnet är så litet att det medvetet går att dölja. Allt sammantaget avgör om det räknas som ett grovt brott eller inte. Tänk om vi kunde vara lite snällare mot varandra över lag. Då hade vi inte behövt tänka på detta med vapen över huvud taget. 

Under det här året kommer jag att fylla pension. Det tänker jag strunta i och med detta fortsätta som er kommunpolis, åtminstone året ut. Jag har för roligt på jobbet helt enkelt! 

Nu ska jag ta mig en tur till en av kommunens hamnar för att kontrollera en båt som någon hittat flytande ute på sjön. Nu ligger den i alla fall för ankar i hamnen så det är ”bara” att hitta ägaren.

Be careful out there!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.