Nu faller mörkret

Text: Anders Von Wachenfeldt

Hösten är här på allvar och dagarna blir bara kortare och kortare. Det innebär också att dygnets mörka del blir längre och längre.

Och det är sen gammalt att mörkret är busets bästa vän. De som håller sig på den sidan av lagen får en större arena att agera på när de inte syns lika bra. Det kan ju vara bra att tänka på när man rör på sig utomhus. 

Nu gäller det för dig som bor i eget hus att se över utebelys-ningen runt huset. Det är lika viktigt både på fram- som på baksidan. Det bästa man kan ha där man inte behöver ha konstant belysning är lampor med rörelsesensorer. Tänk vilken effekt det blir när ljuset plötsligt tänds. Troligtvis avskräcker det den som hade tänkt att göra inbrott. Bor man sedan i ett villaområde så reagerar nog grannarna mer om det plötsligt tänds och inte lyser hela tiden. Och nyfikna, det är vi väl alla lite till mans. Det är väl inte fel att dra lite nytta av det. Ni vet det där med grannsamverkan.

För er som har båt så ska den snart upp på land för vinterförvaring. Glöm då inte bort att ha koll på den även under vintern. Plocka bort utombordare och andra stöldbegärliga saker från båten direkt och lås in på annan plats än där båten förvaras. Jag har sagt det förut och säger det igen, tänk som en tjuv.

Hammarö kommun är en bra kommun att vara polis i. Det är lugnt här just nu och det är ett tecken på att polis, kommun och andra berörda jobbar åt samma håll. Tidigare i veckan satt jag i möte med bland annat kommunen, Hammaröbostäder, Socialförvaltningen och säkerhetskoordinatorn från Karlstad, och vår delade lägesbild är att just nu är det relativt lugnt på ön. Kanske är det lugnet före stormen? Vad händer nu när restriktionerna om Corona har släppt? Kommer det bli stora samlingar med ungdomar som träffas och eggar upp varandra till bus igen? Det får jag hoppas att det inte blir. Visst hör det till att busa under ungdomsåren men det är skillnad på bus och bus. Att slå sönder buss-kurer och fönster, välta bänkar och elda på saker är inte bus-streck, det är vandalisering. Jag hoppas att du som förälder har koll vad telningen sysslar med.

Nu har jag börjat plugga igen. Inte för att jag vill byta yrke utan för att bli en ännu bättre polis. Till årsskiftet när jag är klar ska jag berätta vad jag förkovrat mig i under hösten. 

Till sist får jag väl påminna om att polisens husbil finns på Skoghall centrum varje fredag 9–11. Vi kanske ses då.

TA HAND OM VARANDRA!

// Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.