Nu har hon äntligen landat på ön

– vi träffar Margot Wallström

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN, KRISTINA

Så fick vi då äntligen till det. En träff med Margot Wallström, en av de största politiker Sverige haft. På exakt utsatt tid kommer hon till Hembygdsgården där vi stämt träff. 

Margot under vår intervju inne i Hembygdsgården.
Foto: Håkan Gustafson

Dagen till ära hade flaggan hissats i flaggstången och visade stolt upp sig i de vindar som rådde. Men det var nog inget Margot la märke till. Hon var mer nyfiken på Hembygdsgården och på det som visas upp där. Och att intresset är genuint märks tydligt.

Det har spekulerats mycket i vad Margot skulle ta sig för efter sin avgång som utrikesminister. Det enda hon visste var att hon ville hem och tillbringa mer tid med sin älskade familj. Och när det gäller det politiska ville hon landa och känna efter vad hon verkligen ville lägga fokus på. Att släppa politiken helt är inget alternativ för Margot.

– Jag ville ta mig lite tid att fundera igenom hur jag vill ha det med livet, vad jag vill göra och vad jag vill prioritera, säger Margot.

Hon har kommit fram till tre områden hon tänker fortsätta arbeta med. Och det är inga lätta områden. Det första hon nämner är feministisk utrikespolitik, kvinnors fred, säkerhet och representation i styrande organ. Ett ämne som genom Margot fått ringar på vattnet och spridit intresse till andra länder. Det andra området är nedrustning av kärnvapen. Här sitter Margot med i en rådgivande grupp till FN:s generalsekreterare. Klimatet kommer upp som den tredje viktiga frågan hon tänker fortsätta arbeta aktivt med. Det är ett ämne som inte går att undvika.

– Klimatförändringar driver konflikter och i slutändan kan de vara orsak till krig. Detta har vi sett på så många håll runt om i världen och därför måste vi alla dra vårt strå till stacken. Vi i familjen gör så gott vi kan därhemma. Vi har solpanel på huset, sopsorterar och får vår energi från vindkraft, berättar Margot.

Med så viktiga ämnen att värna om har jag svårt att förstå hur hon ska få tid med något annat. Men enligt Margot är det just detta som är grejen.

– Jag kan begränsa mig till de här tre områdena och jag väljer själv när och hur mycket tid jag vill lägga på det. Sen är Hammarö hemma, det är här jag har min bas, säger Margot.

Men vem är då Margot bakom den offentliga personen vi sett på TV och läst så mycket om i dagspressen? Framför oss sitter en varm och engagerad kvinna som är välklädd och sobert sminkad. Nu är hon ute på officiellt uppdrag och det märks att hon är van att möta pressen. Men bakom detta tittar det fram en kvinna som nöjer sig med det enkla i livet. Och om barnen får säga något om sin mamma så är det att hon är så känslomässig att hon gråter till och med till repriser.

Hon och maken Håkan har varit ett par sedan de träffades på en logdans i Blomsterhult 1979. Och kärleken håller i sig. Margot berättar att hon ofta blir bortskämd med kaffe på sängen av maken. Små kärlekstecken som hon vårdar ömt. Håkan är född här på Hammarö och nu bor paret vackert på den västra sidan av ön precis vid vattnet. Och det passar naturmänniskan Margot bra. Nästan dagligen tar hon och maken långa promenader ute i naturen och de känner till varenda stock och sten i området. Att hålla sig i form är viktigt och hon berättar med ett leende att hon nog kommer att synas på ett av öns gym framöver där hon nu har löst årskort.

Redan som liten tös uppe i Västerbotten, där hon föddes som en av fem i syskonskaran, lärde hon sig att läsa redan innan hon började skolan. Sedan dess har böcker och läsning varit ett av hennes stora intressen. Hon har alltid fyra-fem böcker på gång samtidigt och hon läser allt från romaner och biografier till poesi. Detta gör hon dessutom på svenska, engelska och franska.

– Böckerna har alltid varit en stor del av mitt liv. Så stor att jag ville jobba på bibliotek eller bli lärarinna när jag var liten, berättar Margot.

Mitt ute i ingenstans, någonstans mellan Arjeplog och Arvidsjaur, har paret sin sommarstuga. Dit åker de minst fyra gånger per år. Huset är så stort att hela familjen får plats och under storhelgerna är stugan den naturliga samlingsplatsen för alla närstående. Det är också här som Margot kan ladda sin energi som bäst.

– Där uppe är det totalt tyst och man sover som en stock. Vi får se vackert norrsken och det vilda djurlivet är stort i området. Vildrenarna traskar över tomten och vi ser orrar och älgar nästan dagligen. Det är bara björnen som vi vet finns i området som vi inte fått se än, berättar Margot.

Jag läste någonstans att Margot hade några saker hon ville göra på sin bucket list. Det ena var att ta jägarexamen. 
– Tack för den påminnelsen, skrattar Margot. Hela familjen jagar och det vore kul att få dela detta med dom. Tiden har tyvärr inte räckt till att få det gjort men kanske i framtiden. Intresset finns där i alla fall, fortsätter Margot.

Margot vill även lära sig spela dragspel. Hon har ett hemma som hon fått från en man här på ön för några år sedan. Och hon har faktiskt fått en lektion av självaste Benny Andersson.
– Det var mycket svårare än jag trodde, skrattar Margot.

Men hon verkar ändå vara rätt musikalisk. Hon kan läsa noter och spelade piano tidigare. Det märks än i dag att takterna sitter i. När hon klev in i Hembygdsgården fick hon direkt syn på pianot och gick fram och klinkade lite på tangenterna.
– Det är väldigt ostämt, sa hon leende och lämnade pianot bakom sig.

Familjen och hemmet återkommer Margot ofta till. Hon berättar att hon trivs bäst när alla i familjen är hemma samtidigt. Då umgås de, leker med barnbarnen och äter god mat. Mat som Margot gärna lagar till själv. Har hon tid så bakar hon, och då gärna efter gamla recept och allra helst svärmors chokladrutor.
– Ni vet de där med chokladbotten och glasyr med kokosflingor. Och det är hela sex ägg i det receptet, berättar Margot leende.

Håkan och Margot har två söner. Den yngsta sonen Erik bor för tillfället i Dublin och den äldsta sonen Viktor bor strax utanför Stockholm med sin familj. Det är också Viktor som sett till att Margot fått ytterligare en fin titel att lägga till sitt CV, nämligen farmor.

– Vi har tre älskade barnbarn, Henry 6 år, Hilda 4 år och så Selma som föddes i början av 2020. Vi försöker träffa dem så mycket som möjligt, berättar Margot. 

   Och när barnbarnen och familjen kommer på tal så glittrar det lite extra i hennes bruna ögon. 

Att paret nu kommer bli kvar här på Hammarö finns det inga tvivel om.

– Vi har tillbringat så många år av våra liv här på Hammarö Håkan och jag, och minnena är många. Vi var till exempel med och startade upp föräldrakooperativet Tassen en gång i tiden. Här är nära till allt och allt vi behöver finns nära oss, berättar Margot.

Vi avslutar vår träff med Margot nere vid Skärgårdsmuseet för fotografering. Sen far hon iväg till ännu en intervju. Och det var en sak till hon skulle hinna med denna dag. Bokrean, den ville hon inte missa.

Margot Wallström nere vid stranden vid Skärgårdsmuseet.
Foto: Håkan Gustafson
Foto: Håkan Gustafson
Tror vi hade lika trevligt allihop under vår intervju. Det var väldigt lättpratat.
Foto: Håkan Gustafson
Flaggan var hissad vid Hembygdsgården dagen till ära.
Foto: Kristina Öijeberg
Hembygdsgården på Hammarö. Väl värt ett besök när det är öppet.
Foto: Kristina ÖijebergLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.