Ny krönikör: Lennart uppmanar: Tipsa oss!

_dsc2438

Jag heter Lennart Hynynen och är sedan ett år tillbaka Hammarös kommunpolis. 

Att vara kommunpolis innebär att jag är kommunens länk in till Polisen, och jag är med i Hammarö kommuns brotts-förebyggande arbete. Jag jagar själv inte busar här, utan det gör områdespoliser och IG-poliser (ingripande poliser) som patrullerar på Hammarö med jämna mellanrum. Och så har vi civilpoliser som verkar i det dolda och bedriver spaning.

Jag har jobbat som polis i 37 år. Först var jag i Stockholm i 
sju år, i yttre tjänst. Sedan sök-te jag mig tillbaka till Värmland och fick en tjänst i Kristinehamn. Jag arbetade i yttre tjänst ända fram till 1998 då jag blev stationsbefäl i Karlstad. Sedan dess har jag hållt mig bakom skrivbordet.

Utanför arbetstid hittar du mig ofta i naturen. Att jaga och fiska är min avkoppling. Bor med min sambo och två hundar i Skåre, och har en utflugen dotter.

Vi har det jämförelsevis lugnt här på Hammarö om man tittar på antal brott och typ av brottslighet. Det som sticker ut är inbrotten i nya BMW-bilar. Hela 36 stycken har haft inbrott här i Värmland, varav fem stycken på Hammarö. Vi vet att det är internationella ligor som tar airbags, instrumentpaneler, strålkastare och GPS:er. De tar sig in i bilarna utan åverkan, och de skruvar bort allt på ett professionellt sätt. De har även utrustning för att larma av bilarna. I vissa fall kopplar de bort gatubelysningen för att kunna jobba ostört.

Ligorna åker runt nattetid och rekar. Om du ser något ovanligt eller misstänksamt hoppas jag du kontaktar oss på Polisen. 114 14 är numret du når oss på. Skulle det vara ett pågående brott du ser så ringer du 112 och begär Polisen. Men du kan även maila oss på polismyndigheten@polisen.se.

Slappna inte av bara för att det är lugnt just nu. Vi är beroende av tips från er, utan dem kommer vi inte långt. Polisens uppgift handlar mycket om att lägga ihop två och två, och det blir väldigt svårt om vi inte får information.

Nu när höstmörkret kommer så ser vi en ökad aktivitet bland de kriminella. Var observant, nyfiken och ifrågasättande!    Ta registreringsnummer och tipsa oss när du ser något du reagerar på. Om du får besök av dörrförsäljare så bör du kräva legitimation. Alla säljare ska ha det. Och glöm inte reflex och cykelbelysning. Det gäller både vuxna och barn.

För att göra det lite svårare för buset kan du använda lampor med rörelsedetektorer hemma. Du kan även filma, till exempel infarten till ditt garage. Men du får inte rikta kameran så allmänheten kan bli fångad på film.

Vi fick in ungefär 400 förslag i vårt arbete med medborgarlöftet. Jag ska bara jaga lite älg först, sen ska vi gå igenom förslagen och analysera vad ni hammaröbor tycker att vi ska koncentrera oss på. Jag kommer berätta mer om detta i kommande krönikor.

Ha det så gott tills dess, och kom ihåg…

BE CAREFUL OUT THERE!

Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.