Ny specialistmottagning på Hammarö

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN

Måndag 4 maj öppnar Regin Dahl, specialist inom fysioterapi, sin mottagning Hammarö Fysioterapi på Nolgård.

Regin Dahl kommer inom kort att öppna sin mottagning på Nolgård.

Regin Dahl som är född och uppväxt i Trondheim i Norge flyttade till Hammarö 2012. Efter att ha bott i Oslo några år med sin svenska sambo valde de att bli hammaröbor. Regin har arbetat som fysioterapeut och specialfysioterapeut i Norge under många år, både som verksamhetschef och som privat fysioterapeut/sjukgymnast. Att öppna en egen fysioterapimottagning blir inte första gången, han har gjort samma resa i Oslo men då tillsammans med fem andra. Regin arbetar sedan flytten till Sverige på sjukhuset i Arvika där han byggt upp en av landets bästa mottagningar för cancerrehabilitering samt föreläser en hel del inom cancerrehabilitering och träning. Men drömmen om att driva en egen mottagning på Hammarö gjorde att han nu tog steget till att bli fristående.

– Jag tycker om att jobba med folk i alla åldrar och kunna hjälpa till på ett vetenskapligt och kunskapsbaserat sätt. Jag har letat efter en lokal med bra läge länge, och tills slut hittade jag lokalen på Nolgård. Så nu tar jag steget att starta eget, berättar Regin.

Regin har en önskan om att utveckla fysioterapin framåt och arbetar till exempel nu med ett kvalitetsprojekt om nattliga kramper och önskar göra en studie på detta fram i höst. 

– Tänk om vi kan få ett krampfritt Hammarö, säger Regin som berättar att detta är ett vanligt folkhälsoproblem som inte är farligt men mycket otrevligt för de drabbade. Man sover sämre, skaderisken för idrottare ökar och även fallrisken för äldre.

Som specialist inom fysioterapi kan Regin ta emot patienter både genom egenremiss och remiss från läkare. Man kan vända sig direkt till Hammarö fysioterapi, och genom sitt avtal med Region Värmland gäller högkostnadsskydd, frikort och gratis besök för barn och ungdomar upp till 20 år. Lokalen anpassas nu för att klara samma krav från Smittskydd och Fastigheter som Region Värmland har för sjukhus och vårdcentraler. Rörelsehindrade, äldre med rollatorer och nyopererade kan enkelt ta sig in då det inte finns några trappor till mottagningen, och Regin kan ta emot de flesta som har olika kroppsliga problem. Om han personligen inte skulle kunna hjälpa patienten kan han remittera vidare till andra vårdinstanser. 

På mottagningen kommer modern och funktionell träningsutrustning för olika typer av rehabilitering och individuellt anpassad träning finnas.

– Det gör att jag lätt kan utforma träningsprogram och behandlingsplaner för patienterna på ett bra sätt. Jag ser fram emot att hjälpa till vid graviditetsrelaterade besvär från rygg och bäcken, kramper i vad och fot, besvär efter förlossning samt till exempel kolik, assymetri och torticollis hos spädbarn, berättar Regin.

Även barn med olika smärtor och problem med motorisk utveckling, rehabilitering och skadehindring av elitidrottare, människor med balansproblem, rörelsehindrade, äldre, sjuka och människor med akuta och långvariga smärtor kan få hjälp av Regin.

– Som specialist är jag en naturlig samarbetspartner till sjukhus och vårdcentraler som behandlar de akuta fallen för att sedan fasa ut patienter till oss inom primärvården, berättar Regin som även får skicka röntgenremisser på knä och höft samt lämna ut enklare hjälpmedel som kryckor, rullatorer och TENS-apparater.

Under vår intervju pratar Regin en hel del om motion, folkhälsa och hur han arbetar. 

– Socialstyrelsen har riktlinjer för hur mycket och hur man ska träna, och jag har kompetensen att göra en analys och sätta ihop en träningsbehandling i förhållande till det forskningen visar för att ge god eller maximal symptomlindring för en skada eller sjukdom, berättar Regin.

Men alla kan inte motionera, kanske på grund av smärtor. Regin börjar alltid med en mycket grundlig kroppslig analys med fokus på att hitta enkla hälsofrämjande, sjukdomsförebyggande, rådgivande, behandlande och rehabiliterande åtgärder för att hitta källan till det onda. Olika tester genomförs där han börjar stort och sedan går in på leder och organ. 

– Om man får ont av att röra sig så tar det ju emot. De med svår och långvarig smärta måste få hjälp med sömnen först. Man kan inte börja träna om inte återhämtningen genom sömn samt smärtor är under kontroll, berättar Regin. Det mest vanliga är runt åtta timmars sömn per natt, men bebisar, barn, ungdomar och sjuka behöver ännu mer. Det är ett stort samhällsproblem att vi blir mindre och mindre aktiva i vår vardag, inte bara på fritiden utan även på jobb och i skolor, berättar Regin som förtydligar att man kan hålla sig frisk utan att träna så länge man håller sig aktiv i vardagen. 

Fem gånger i veckan bör vi träna en halvtimme rekommenderar Socialstyrelsen. Under den halvtimmen ska pulsen upp i tre korta intervaller för att förebygga hjärt- och lungproblem, kropps- och hjärntrötthet och 35 andra folkhälsorelaterade sjukdomar. 

– Jag gör alltid en individuell anpassning och eftersträvar maximal hälsoeffekt och maximal symptomlindring av träningen. Då kommer kroppen igång, man mår bättre fysiskt och psykiskt, klarar mer oro och stress samt sover bättre. Man kan få ont i kroppen och känna oro och stress av inaktivitet. Det psykiska behöver inte vara den primära anledningen till lättare psykisk ohälsa, det kan vara fysisk inaktivitet som ställer till det, berättar Regin som grundar detta i forskning.

Förutom att träna ska vi undvika att sitta i långa perioder för att må bra.

– Det hjälper inte att träna triathlon dagligen om du sitter åtta timmar varje dag. Man ska upp från stolen och röra sig lite var 20:e minut, hämta en kaffe, gå till skrivaren eller liknande, det är även cancerförebyggande, berättar Regin. 

Regin har förutom sina utbildningar till fysioterapeut och specialist inom fysioterapi även en master i KBT och kan hjälpa människor med lättare oro och psykologiska besvär. Och planerna framåt är många inom folkhälsoperspektivet. 

– Jag hoppas jag kan ha bassängpass i grupp på Sätterstrand, en artrosskola, en hjärtgrupp och en äldregrupp på Kilene. Och tänk om vi har många över 90 år, då kanske jag kan starta en motionsgrupp för dem också, möjlig-heterna är många. Det är mycket viktigt för mig att ha ett gott samarbete med alla som arbetar med friskvård, träning och behandling på Hammarö. Detta för att öka folkhälsan och för att det ska bli så smidigt som möjligt för alla som har behov av vårdkontakter, avslutar Regin. 

Renoveringen av den nya lokalen är i full gång. Den fjärde maj ska det vara klart för öppning.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.