Nya namn i höstens kyrkoval

Den 15 september är dags för kyrkoval. De borgerliga partierna på Hammarö har valt att gå samman under ett gemensamt program.

Hösten 2014 är det åter dags för val till kommun, stat och landsting. Sedan separationen mellan kyrka och stat år 2000 har kyrkovalet hållits året före. Inget av dessa åtgärder har dock nämnvärt påverkat valdeltagandet som i modern tid legat på ungefär samma nivå.

– Inom hela Svenska kyrkan är valdeltagandet sorgligt lågt, cirka 11-13 procent. Med tanke på att 82 procent av hammaröborna är medlemmar i Svenska kyrkan är vi givetvis måna om att fler ska rösta, det ger en högre legitimitet när fler är med och bestämmer, säger Johan Lothigius som representerar Borgerligt Alternativ på Hammarö.

Likt partierna i andra beslutsfattande instanser har de traditionellt borgerliga partierna inom kyrkan valt att samarbeta. Under det gemensamma programmet Hammarösamverkan ryms Centerpartiet, Kristdemokrater i Svenska kyrkan samt Borgerligt Alternativ; det senare en sammanslutning av Moderaterna och Fria liberaler i Svenska kyrkan (tidigare Folkpartister i Svenska kyrkan).

– Samarbetet har fungerat väldigt bra. För mig handlar det om att påtala likheterna och inte överdriva skillnaderna. Men vi har fortfarande separata listor, betonar Johan Lothigius.

Specifika frågor skiljer sig dock lokalt såväl som nationellt. Även inom Hammarösamverkan finns olika röster och ideologiska skillnader. En fråga som Borgerligt Alternativ har drivit de senaste åren är att bygga ett kyrkans hus i närheten av Hammarö kyrka.

– På det sättet kan vi samla personalen på ett ställe, diakoner, präster och andra medarbetare i församlingen.

En annan fråga gäller kyrkans fastighetsinnehav, och då med betoning på öarna som församlingen äger.

– Vi har ett 100-tal arrenden. Ibland ställer vi oss frågan om det verkligen är en huvuduppgift för församlingen att vara fastighetsägare.

 

Fakta/KYRKOVALET

*Röståldern är 16 år

*Val sker på tre nivåer: församling/samfällighet, regionalt (stift) och på nationell nivå (kyrkomötet).

Johan_Lothigius_webbad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.