Nya sätt att tänka och leva

Text:MARIE SKANSLIE  Foto: CHRISTINE HOLM

Vi befinner oss i dagsläget i en situation som vi nog alla kan skriva under på att vi aldrig varit med om förut. Jag tänker nu såklart på Covid-19 och dess framfart. Vad som händer med alla butiker, företag och människor i största allmänhet.

Eftersom jag jobbar på en gymanläggning ser jag hur viktigt det är att fortsätta träna. Vill man inte gå in till en anläggning så finns det kanonfina utegym och löparspår runt om på Hammarö och Karlstad. Det viktigaste är att vi fortsätter att röra på oss.

Rörelse är livsviktigt! All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt. Du blir piggare, starkare och minnet kan förbättras. Dessutom sover du bättre. Risken för sjukdomar och benbrott minskar också. Försök därför att få in mer rörelse i vardagen och undvik stillasittande.

Din kropp är byggd för rörelse. När du rör dig händer mycket i kroppen som gör att du blir piggare och starkare. Fysisk aktivitet i form av raska promenader, trädgårdsarbete eller friluftsliv kan minska risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, cancer och psykisk ohälsa.

BRYT STILLASITTANDET OCH ta en rörelsepaus! Långvarigt stillasittande ökar risken för sjukdomar även om du tränar flera gånger i veckan. Därför är det viktigt att öka vardagsrörelsen om du sitter mycket. Ta flera korta rörelsepauser under dagen. Hitta ditt sätt att träna/röra dig på. Att städa hemma kan vara en sorts träning, bara man inte blir stillasittande. Det gör mer skada än vad du kan tro.

ATT RÖRA PÅ sig gör att man även mår bättre psykiskt. Du hanterar situationer som uppstår på ett annat sätt än om du inte skulle träna. Jag träffar medlemmar dagligen som är tacksamma över att vi fortfarande håller gymmet öppet. Det är deras räddning i den situation som vi alla upplever i Sverige nu.

ATT TRÄNA OCH röra på sig ska inte endast vara för det visuella tycker jag. Det kommer på köpet vare sig du vill eller inte (om du äter någorlunda bra vill säga). Jag tycker att man ska träna för att orka att bli gammal, få en hållbar kropp och vara funktionell samt skadefri.

SÅ TA DETTA tillfälle att sätta en bra och hållbar livsstil som du sedan kan fortsätta med när vi återgår till det normala i samhället. Nu vänder vi denna situation till något positivt.

Ta hand om dig så ses vi i spåret!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.