Nyföretagarcentrum inför förändring

Text: ANNIKA  Foto: KRISTINA

Här i Hammarö kommun brinner företagsandan. Småföretagen utgör en stor del av samtliga företag i kommunen. En som varit med och hjälpt nya företagare att starta upp är Per-Arne Olofsson som arbetat på Nyföretagarcentrum i nitton år. Men nu är det dags för Per-Arne att lämna över stafettpinnen då han går i pension vid årsskiftet. 

Valet att förvalta och utveckla Per-Arnes arbete går nu till Cecilia Fjellman. Cecilia är född och uppväxt på Jonsbol här på Hammarö som via en kortare sejour i Kil nu är tillbaka på ön tillsammans med sin sambo och deras två barn. Entreprenörskapet började för fjorton år sedan när hon läste ekonomi på Tingvalla och startade ett UF-företag i bemanningsbranschen.

– Vi hyrde ut ungdomar, främst våra kompisar, till allehanda jobb. Det kunde vara hotellstädning, som frukostvärdinnor och den typen av jobb, berättar Cecilia Fjellman.

   Det UF-företaget var långt före sin tid när det gällde personaluthyrning så det blev många kontakter med olika myndigheter för att få alla bitar på plats. Ett arbete som gett erfarenhet hon har stor nytta av idag.

Efter gymnasiet fortsatte Cecilia läsa ekonomi och projektledning på universitetet. Hon fick anställning i organisationen Ung Företagsamhet där hon för första gången kom att arbeta i ett EU-projekt. Nästa steg i karriären blev Communicare där hon fortsatte att arbeta med entreprenörskap. Sedan blev Cecilia projektledare med inriktning mot unga arbetssökande. 2016 lades Communicare ner och Cecilia fick en tjänst på Visit Värmland som projektledare och drog igång ett EU-projekt även där. I samma veva fick hon förfrågan om diverse konsultuppdrag, bland annat från sin egen syster Caroline som startat och driver lönebyrån Seleri. Det slutade med att Cecilia köpte in sig i företaget under våren 2018.

– Caroline är expert på löner och vill hålla på med det. Jag gick in i företaget som VD och gör det jag tycker är roligast, som personalansvar, kundkontakter och försäljning, berättar Cecilia.

På Seleri arbetar Cecilia ungefär halvtid, och jobbet på Nyföretagarcentrum uppgår också till cirka 50 % så det kommer gå att kombinera. Hon tar då och då sig an konsultuppdrag, föreläser om jämställdhet och normer och har hus och familj. Man kan fundera på hur många timmar hennes dygn har. Det kanske är bra att hon som intresse har löpträning och skidåkning, man bör nog ha rätt bra kondition för att orka hänga med i det tempo som Cecilia håller.

Nyföretagarcentrum har den senaste tiden hållit till i Folkets hus i Skoghall. Detta på grund av att huset de tidigare huserade i just nu renoveras.

– Det är ingen optimal plats att ha verksamheten på, säger Cecilia. Jag flyttar ner verksamheten till Nolgård där Seleri huserar. Förutom att det är lätt att hitta och ta sig till och från, är fördelen att man kan komma och gå rätt anonymt. Många som startar eget vill inte skylta med det när de kanske är anställda, fortsätter Cecilia.

Just nu driver Nyföretagarcentrum ett treårigt EU-projekt som när Cecilia kliver in har ett år kvar. De kommer ansöka om förlängning av projektet och även se över budgeten.

– Grundidén kommer absolut att vara densamma, berättar Cecilia. Det kommer att bli kompetenshöjande workshops för företag som varit igång ett till tre år. Vi får gå igenom budgeten ordentligt och se vad vi kan få till, fortsätter hon. 

Under vårt samtal med Cecilia bubblar hon av idéer och tankar. Hon är driven och ser ödmjukt på uppgiften inför sitt nya jobb. 

– Per-Arne har gjort ett fantastiskt arbete på Nyföretagarcentrum, jag har mycket att leva upp till. Samtidigt måste jag göra det på mitt sätt. Jag kommer till exempel lägga tyngd på jämställdhetsfrågor, vilket är otroligt viktigt i dagens samhälle. Och vi måste nog tänka ännu mer digitalt, både för att kunna erbjuda hög kvalitet genom att till exempel filma föreläsningar med experter, men även för att det inte är alla som vill vara öppna med att de planerar att starta eget, berättar Cecilia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.