Nygammalt hemestermål i Lillängshamnen

Text:KRISITNA   Foto: HÅKAN

Lillängshamnens Fiskrökeri fortsätter utvecklas och kan nu lägga till epitetet restaurang.

Sedan Adam och Andreas Fransson tog över Lillängshamnens Fiskrökeri förra året har mycket hänt. Butiken renoverades ganska omgående, förpackningar har gjorts om till återvunnet material och samarbete med lokala producenter har inletts. Nu har butiken byggts om till kombinerad butik och restaurang med fullständiga rättigheter. Tre toaletter och en stor uteservering är på plats efter några intensiva veckors snickrande.

– 26 juni fick våra första gäster slå sig ner på vår nya stora altan, berättar Adam stolt.

Uteserveringen har plats för 180 personer, men i och med smittorisken är antalet platser nu begränsat till 80. Normalt finns även 40 platser på bryggan nedanför också. Inom kort kommer en stor del av altanen även glasas in för att förlänga säsongen.

– Vi har hittat en variant som kan skjutas ihop, sådana de använder mycket i Alperna. Vi hoppas att vi kan börja med detta arbete redan i höst, berättar Andreas.

   Med en kamin kommer värme säkras och bröderna planerar att även kunna erbjuda julbord. 

– Vi får väl se hur allt utvecklar sig med tanke på Corona, men vi vill göra ett annorlunda julbord med fokus på sill, lax och skaldjur, berättar Adam. 

Att bröderna värnar om lokala producenter märks på utbudet. Precis vid ingången står en glassbod där Carli Choklad erbjuder sin gelatoglass, vilket redan blivit en succé. Tappers bryggeri har tagit fram en speciell öl för Lillängshamnens Fiskrökeri, en öl som passar extra bra till fisk och skaldjur. Vi hittar även äppelmust och andra produkter från Lövnäs musteri i sortimentet. 

Även utbudet har utvecklats, en nyhet för säsongen är räklådor som fylls med smör och bröd, aioli, räkor och havskräftor. Det finns nu även grillspett med hårt rökta laxbitar som enligt Adam passar mycket bra till en kall öl på uteserveringen i sommar. Ett kylrum har byggts där en nyinvesterad såsmaskin numera producerar all sås. 

– I butikerna kommer det under en övergångsperiod finnas både egenproducerad sås och den variant som gjorts på licens. Men förpackningarna ser olika ut, berättar Andreas.

   Till barnen finns nu pannkakor med grädde och sylt. För överkänsliga finns glutenfritt bröd, men de som är allergiska mot fisk och skaldjur får vänta tills nästa år då de planerar att utöka menyn med en charkbricka och kyckling.

Tar du båten till Lillängshamnens Fiskrökeri kan du angöra på någon av de cirka 15 platser längs den stora bryggan utanför restaurangen. Och handlar du får du ligga kvar över natten kostnadsfritt.

– Vi vill passa på att tacka kommunen, vi har verkligen fått gehör för våra önskemål och de har hjälpt oss på alla sätt de kunnat. Det är vi väldigt glada över, avslutar bröderna.

Bröderna Fransson som äger och driver Lillängshamnens fiskrökeri.
Den ser ödslig ut så här en regnig dag som denna.
Annat blir det när solen är framme.
Så här ser förpackningen med den egenproducerade såsen ut.
De populära räksmörgåsarna som går åt väldigt fort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.