Nyheter på rökeriet

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN  

Bröderna Adam och Andreas Fransson på Lillängshamnens Fiskrökeri byggde om butiken, utökade till restaurangverksamhet och dubblade omsättningen.

Bröderna kände att de behövde styrning i butik- och restaurangdelen för att fokusera på rökeriet. I våras delade de upp företaget i två bolag för att renodla. 

– Grossistverksamheten ökade i samma takt och vi ville lägga hela vår styrning där. Det är en större verksamhet att driva, mer personal och större kunder. Och i produktionen måste vi vara tillgängliga på ett annat sätt, berättar Adam Fransson.

Jakten på en vd för butik och restaurang började. 

– Vi har arbetat mycket med måltidsturismen som är mellan tio och sex på dagarna, så vi ville ha någon som är duktig på att få gästerna att komma en gång till, på kvällen, berättar Andreas.

Den som blev erbjuden tjänsten var Henrik Lööv, född i Kil och uppväxt i Karlstad. Han har lång erfarenhet från restaurangvärlden, har jobbat säsong i Sälen och Göteborg och arbetade sen på Selma Spas kök i sju år. Efter detta startade han företag och hyrde ut sig själv som köksmästare till olika restauranger i Värmland innan han blev delägare i Bröderna Olssons restaurangkoncern. En säsong i Branäs följdes av Icehotel i Lappland innan tvärniten kom med pandemin.

– Nu är jag hemma igen och här vill jag vara länge, berättar Henrik.

Under de första fem veckorna som anställd vd har Henrik satt konceptet för restaurangen. 

– Jag har satt en ny meny, ändrat lite hur vi jobbar, hur vi säljer och hur vi tar emot gästerna. Och allt detta tillsammans med en butik, berättar Henrik. 

Förutom detta har Henrik startat upp kräft- och räkfrossor med extra stora räkor som de nu erbjuder varje torsdag hela sommaren. Och livemusik med pianobar på torsdagar, fredagar och lördagar hela sommaren. Erfarna livepianister från ett etablerat företag som även underhåller på Högfjällshotellet i Sälen och på olika platser på västkusten och Tylösand.

– De är riktigt duktiga på konceptet pianobar, och det känns superbra, berättar Henrik stolt. 

Cateringdelen är något som Henrik är sugen på att utveckla. Kanske färdiga paket där man får med personal för tillagning hemma.

– Catering är vi duktiga på redan nu, så givetvis är det något jag vill utveckla, berättar Henrik som även ligger bakom en ny webbplats med shop som lanserades till midsommar. 

Produktionen flyttas till Örsholmen under vecka 38 men logistik, kontor och distribution finns i Karlstad redan nu. Rökkapaciteten är problemet idag. När de är igång på Örsholmen kommer de kunna röka fem ton om dagen, mot ett ton i Lillängshamnen. 

– Fem ton kan vi sen röka under en normal arbetsdag. När det inte räcker får vi börja jobba skift, berättar Andreas. 

400 kvadrat frigörs då i Lillängshamnen, och vad som händer då är upp till Henrik Lööv. 

– Det är ju jättespännande att få de ytorna, det blir ett höstprojekt att landa i något bra. Jag vet inte riktigt vad det kan bli än, men det kommer ju bli en bättre produkt givetvis, berättar Henrik som hintar om att restaurangdelen kan komma utöka med platser inomhus. 

Adam och Andreas kan nu stärka hållbarhetsarbetet, och de har en nollvision. Planer finns på att ta hand om röken på väg ut, att filtrera den för att nolla utsläppen. Nya lokalen drivas endast av vindkraft och solceller. De klimatkompenserar alla frakter och ligger redan i framkant med att fasa ut plastanvändningen.

– Tyvärr måste vi ha lite plast i förpackningen med fet fisk, för att täta ytan. Det kommer vi i dagsläget inte ifrån, säger Adam.

I dagsläget arbetar 30 personer på restaurangen och 18 i produktionen. I samband med flytten kommer de behöva anställa fler, främst till ordermottagning, sälj och andra administrativa tjänster. Deras rökta produkter säljs i butiker i hela Mellansverige och de växer just nu mest i butiker i Stockholmstrakten. 

– Det ligger mycket arbete bakom detta, det har inte skett i år. I fyra-fem år har vi bearbetat marknaden för att nå hit, fortsätter Adam. 

Restaurangsidan kommer plockas ner allt eftersom hösten kommer, men planer på att glasa in terrassen finns.

– Det vore ju magiskt att kunna erbjuda ett riktigt fint julbord redan i år. Blir det en schyst höst så kommer vi i alla fall ha öppet långt in på hösten, så länge vi kan, men det är ju vädret som styr, säger Henrik.

Du kan även ta båten till Lillängshamnens Fiskrökeri. Ungefär åtta båtar, beroende på storlek, får plats på deras brygga i anslutning till restaurangen och om du handlar i deras butik eller äter på restaurangen bjuder de på hyran om du vill ligga kvar över natten. 

– Vi har även byggt en solterrass i söderläge med ungefär 20 platser där man kan hänga och ha det gött, avslutar Henrik.

Här på terrassen i söderläge kan man sitta och chilla med något svalkande att dricka. Henrik, Andreas och Adam har redan sett ut sina favoritplatser som de för dagen njuter vid med en kopp kaffe.
Adam, Henrik och Andreas framför restaurangens uteservering.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.