Nystartat: professionell skräphantering på Hammarö

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE

PELÅ Hämtservice är ett nystartat företag med rötter på Hammarö. De har specialiserat sig på att hämta, sortera och lämna skräp och sådant som går att återbruka till återvinningscentraler och second-handbutiker. 

Per Eriksson, (till höger i bilden) och Lars-Åke Lundkvist har varit goda vänner och arbetskamrater inom tryckeri-branschen i många år, men efter omorganisationer och nedskärningar tyckte de att det var dags att hitta på något helt annat. Affärsidén fick de för drygt ett och ett halft år sedan. Att hjälpa företag och privatpersoner att hämta skräp vid dörren, helt utan krångel.

De genomförde en marknadsundersökning för att scanna intresset för tjänsten, och det snappade NWT upp och skrev om dem redan innan företaget var registrerat. Då var det bara att köra igång. Den första april registrerades företaget, och det glittrar i ögonen på dem när de berättar om sin verksamhet.

– Vi kan hämta trädgårdsavfall, gamla möbler och elektronik, cyklar, vitvaror – ja det mesta du vill bli av med, berättar Lars-Åke Lundkvist.

Som kund behöver man bara peka. Att bära är inget man behöver tänka på, det sköter Per och Lars-Åke. Kunden behöver inte ens vara hemma, utan kan ställa ut det som ska hämtas.

– Vi har dock ingen möjlighet att ta emot matavfall och miljöfarligt avfall i dagsläget, säger Per Eriksson.

– Det krävs då speciell utbildning, licenser, tunnor för transport med mera, fortsätter han.

Allt de hämtar lämnas till återvinningscentralen efter konstens alla regler. Hela och fina saker kör de exempelvis till Myrorna eller Röda Korset.

– Det är ganska kostsamt att som företag lämna skräp på Återvinninscentralen tyvärr, berättar Per.

– Men det känns gôtt i hjärtat att göra det på rätt sätt. Det är skönt att kunna sova med rent sinne på nätterna, fortsätter han.

Att få hjälpa till, att göra sina kunder glada och träffa mycket folk är vad som driver dem. Och de tycker det är väldigt roligt och givande att göra sin egen grej, och att de var först med sin idé här.

– Vi har sett företag med liknande affärsidéer i andra delar av landet, och vi är säkra på att det fungerar alldeles utmärkt här också, säger Per Eriksson.

Fler och fler köper numera bilar utan dragkrok, vilket så klart gör det svårt att forsla större saker. De märker också att kunderna är måna om sin tid och energi, vilket ger möjlighet för företag som PELÅ att lyckas.

PELÅ hämtar inte bara skräp, utan kan även hjälpa till med vindsröjning, rensa förråd, garage och dödsbon för att sedan köra bort det som ska kastas. Det verkar knappt finnas några begränsningar när det kommer till idéer kring vad de skulle kunna göra.

– Kontakta oss med ditt behov, så hittar vi säkert en lösning, hälsar Per.

I dagsläget driver de företaget på halvtid och har samtidigt annan sysselsättning.

– Vi jobbar aktivt för att öka kundstocken för att kunna leva på det här, och i framtiden även anställa personal, berättar Lars-Åke.

– Det har gått väldigt fort, vi har redan fått flera återkommande kunder och de är väldigt nöjda med oss och våra tjänster, säger Per Eriksson med ett leende.

Ett annat mål är att köpa in en lätt lastbil, vilket skulle göra det enklare för dem och möjlighet att kunna ta fler kunder samtidigt. Större fordon möjliggör även större uppdrag som till exempel byggavfall.

Förutom Hammarö tar PELÅ Hämtservice uppdrag i Deje, Kil, Forshaga, Vålberg, Grums, Säffle och Karlstad.

 

One thought on “Nystartat: professionell skräphantering på Hammarö”

 1. Hej! Jag skulle verkligen behöva hjälp med att forsla mina gamla möbler till tippen. Det handlar om en 4-sits soffa, ett vardagsrumsbord, 1 TV-bänk samt 2 köksstolar.
  Bor på 1 våningen (3 halvtrappor) på Norrstrand i en bostadsrätt, så jag antar att jag får rotavdrag.
  Vänligen, hör av er så fort ni kan, Jag har själv ingen möjlighet att få bort möblerna
  Telefon 0707203231

  Tack på förhand
  Annika Lundin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.