Odla med Mela

Text: MICHAELA

Jag gör upp en plan inför varje år med vad jag ska så, när och hur många. Slutar alltid med att jag sår fler sorter än jag tänkt, tidigare och alldeles för många av varje. Ja, odling är beroendeframkallande! Chilin, paprikan och de tomater jag satte tidigt har växt på riktigt fint. De första blommorna har tittat fram på tomatplantorna, vilken lycka det är varje gång. I mars har jag sått alla fjorton tomatsorter jag har. Några sorter är nya för mig så det blir spännande. 

Chili och paprika

Det finns ju en otrolig mängd olika sorters grönsaker och det är lätt att gå överstyr då man vill testa allt! Börja gärna smått och med grönsaker du vet kommer ätas. Sedan ska det ju finnas plats till allt också. Jag planterar till exempel med fördel tomater, paprika och chili i stora krukor. Lätt att ställa lite var som helst och pallkragarna får rymma mer platskrävande grödor. 

Jag tror det finns två sorters trädgårdsmänniskor (grovt räknat såklart). Den ena är perfektionisten som planerar varje centimeter av trädgården. Dessa får så fantastiskt vackra trädgårdar. Sedan har vi personer som mig. Jag testar mig fram och planterar lite här och lite där. Har jag för många växter för det jag tänkt så planterar jag dem någon annanstans. Och har jag inte plats någon annanstans så gräver jag upp en ny liten plätt i gräsmattan. Så jag planerar inte så mycket längre, det får bli lite som det blir. Det enda jag är noga med är att färgerna passar ihop. Jag tycker min trädgård är väldigt vacker ändå och det blir alltid lite nytt från år till år. 

Tips. Det finns en uppsjö av kunskap i olika odlingsgrupper på Facebook. Alldeles gratis! Jag lär mig nya saker hela tiden, men mest av allt testar jag mig fram. ”Learning by failure” kan vara väldigt lärorikt. 

Börjar det bli många fröpåsar att hålla reda på? Jag använder en pärm som jag satt plastfickor för foto och ett register i. Fröpåsarna sätter jag i bokstavsordning under kategorierna grönsaker, kryddor och blommor. När jag tar egna fröer torkar jag dem på hushållspapper och använder sedan kaffefilter som fröpåse. 

   Jag har en kalender som jag antecknar i, mest som hjälp till nästa års odling. Vad satte jag när? Grotid? När planterade jag ut i växthus/pallkragar? Skördetid? Smak? Platsbrist har jag tyvärr fortfarande inget tips för, här odlas det högt och lågt och i alla fönster.

Ett annat tips är att använda de små plasttrågen från när man köper exempelvis vindruvor eller körsbärstomater. De är som färdiga små växthus med hål i botten och små lufthål i locket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.