Odla med Mela

April april! Vädret har onekligen varit nyckfyllt. Nu börjar dock en härlig del av året då jag kan flytta ut plantor i växthuset. Jag har en frostvakt och täcker plantorna med fiberduk på nätterna då det brukar komma några frostnätter till, de så kallade järnnätterna. Det låter kanske omständigt, men för mig ger denna flytt en indikation på att sommaren och skördandet är inom räckhåll och då känns det inte så jobbigt. 

Tomat, chili och paprika som ska stå utomhus flyttas inte ut förrän dygnstemperaturen håller sig över tio grader. 

Nu börjar jag förså gurka, pumpa och melon inomhus. Att jag väntar tills nu är för att de är väldigt snabbväxande. De tycker inte om för ”blött om fötterna” och bör därför inte omplanteras djupare och inte vattnas direkt vid plantan, för att undvika rothalsröta. Jag brukar göra ett hål i
jorden en bit från plantan och vattna där. 

Tips! Man kan toppa sina tomatplantor för att få dem buskigare och inte så höga. Man kan även använda toppen som stickling och då få en planta till. Det ska gå med chili och paprika också, men det har jag inte testat än. När, var och hur man ska toppa får du tyvärr googla på, då det blir för långt att förklara här. 

Mot myror i rabatter/pallkragar sprider jag ut kaffesump och krossat äggskal, och vattnar massor. Det är ett bra sätt att få myrorna att flytta utan att skada dem. Bonus är att katter inte gillar kaffesumpen och använder därmed inte jorden som toalett. Kaffesump är även bra i rosenrabatter. 

Platsbrist utomhus har jag bättre råd om än inomhus. Plantor som trivs ihop är till exempel tomat och basilika, trivs ihop precis som på tallriken. 

Squash, majs och klätterbönor kan man gärna odla tillsammans också. Bönor tillför kväve till jorden, vilket squash och majs gillar. 

Morötter och lök odlas också med fördel tillsammans. Löken förhindrar att du får morotsflugor. 

 Det finns massor av fler bra tips på nätet om samodling men  jag har bara testat de jag nämner här än så länge. 

Har du sått för mycket? Eller kanske inget alls? Vid den här tiden på året brukar det finnas en mängd annonser i köp/sälj/bytes/skänkes-grupper på Facebook. 

Önskar dig en fin Valborg. Elda försiktigt och var rädd om igelkottarna!

Luktärt som jag satt i plastpåse.
Petunior på gång från egna frön.
Physalisplanta med frukt och blomma.
Redan i april har tomaterna kommit så här långt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.