Odla med Mela

Det har varit rätt kallt på nätterna fram till mitten av maj, så jag har inte kommit lika långt i år som tidigare. Det blir mycket flytta ut och flytta in med framförallt blomplantor som behöver avhärdas ett tag innan de får flytta ut helt. Avhärdas betyder vänjas vid. Många blommor sådda inomhus behöver avhärdas oavsett om de ska ut i ett kyligare eller varmare klimat. Även färdiga blommor såsom Palettblad och Pelargon trivs väldigt bra ute på sommaren men behöver vänja sig vid den stundtals starka solen.

Första skörden rabarber blev till en god paj. Att jag kunde skörda så tidigt är för att jag satte en svart hink över några av de första knopparna. Dessa växer då snabbare och kallas glasrabarber. Men det stressar dock plantan, så det ska inte göras mer än vartannat, vart tredje år på samma ställe. 

I år åt rådjuren åt upp alla våra tulpaner för första gången. Det finns många husmorstips och i år hade jag lagt ut hårklipp efter att ha klippt sönerna. Fåglarna tyckte detta var toppen till deras bon, så rådjuren hade fritt fram. Nästa år testar jag blodmjöl. Har även läst att fårull och Tricogarden ska fungera. 

   Kirskål är ett riktigt jobbigt ogräs som jag gett upp försöken att utrota, numera får det vara marktäckare och jag omvandlar det till något positivt. Plocka späda blad och använd istället för spenat i en paj, för att späda ut en nässelsoppa eller som ett tillskott i en egengjord pesto eller en smoothie. De är väldigt nyttiga.

Tips!

Om du ska du ha lecakulor i någon kruka kan du lägga dem i en trasig strumbyxa och knyta ihop. Då är det lätt att ta upp när du ska byta jord eller spara till nästa år utan att behöva rensa ur dem från jorden. 

Till utomhusväxter lägger jag kottar i botten på krukorna. Naturligt och gratis. 

Nät som det varit apelsiner i och även här strumpbyxor kan du ha till upphängning av meloner. 

Har du växthus? Ställ in fyllda vattenkannor eller hinkar! Vattnet värms upp under dagen och hjälper till att hålla kvar lite värme när temperaturen sjunker under natten.

Nu känns det inte så långt borta att vi får ha trädgårdfester igen. Men tills dess, var rädda om varandra!

Ren poesi. Några vattendroppar fångade i aklejablad.
Upp med dig sparris.
Lokförare Bergfeldt på gång upp.
Jordgubbsblomma.
Sommarens första jordgubbar.
Venus, gul tomat.
En av sommarens fina örter, gräslöken.
Glasrabarber.
Chili som redan bär frukt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.