Odla med Mela

Allt är ju som jag tidigare skrivit väldigt sent i år. Vår första skörd blev två jordgubbar och två Lokförare Bergfälts Jätte-ärt. Men nu börjar det hända grejer och jag börjar fundera på maträtter och inläggningar. Squash är en av mina favoriter i pallkragarna för den går att använda till så mycket. Plantorna växer så det knakar nu, de har dock flest hanblommor än så länge. Några av blommorna plockar vi, fyller med något gott, doppar i frityrsmet och friterar. Själva squashen använder vi till grytor, bröd, mjuk chokladkaka, grillad, hyvlad istället för bandspagetti etcetera. En del river vi och fryser in för senare användning. 

Nu blir det mest vattning, lite gödning då och då, tjuvning av tomatplantor, stöttning av gurk- och melonplantor och rensning av ogräs. Och så njuter vi såklart av alla blommor jag frösådde tidigare i vår. Petunia och Luktärt är tyvärr ettåriga men de är väldigt tacksamma och blommar länge så det är värt att så dem varje år. 

Tips! Till gurkplantorna har jag tagit halvliters gräddförpackningar med skruvkork, tagit bort skruvkorken, skurit av botten och tryckt ner i krukorna en bit ner i jorden en bit från plantorna. På så sätt kan jag vattna utan att de får för blött på stammen. 

Har du möjlighet så ställ en hink eller tunna under en hängränna för att samla regnvatten. Perfekt att vattna med under torra perioder nu när vi ska vara rädda om grundvattnet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.