Odla med Mela

Vid den här tiden gör jag en summering av året och planering inför nästa år. Det har varit ett annorlunda odlingsår med sorgmygg, bladlöss och sämre skörd. Den kalla våren gjorde att allt kom igång lite sent. Rådjur och hjortar har tuffat till sig och gått in i trädgården till uppdukad buffé. Men det vi fått behålla är som vanligt godare än köpt i butik. Och mängderna med äpplen vi fått i år är också en tröst. 

Vi har smakat och betygsatt alla nya tomatsorter och sparat frön från de godaste. Chiliplantorna tar jag snart in och ställer ljust så jag kan skörda chili länge till. Fyllda med färskost och ugnsbakade eller fyllda med färskost och stekta inlindade i bacon är goda tillbehör till maten. Chili använder jag även till rabarbergodis. Jag skivar rabarber, blandar med lite socker och en nypa starkt chilipulver och sedan får det torka i svamptorken.

Melon kommer jag inte så nästa år. Årets ”skörd” på fem plantor blev en minimelon som trillade av, så i år har plantorna bara tagit onödig plats. 

Jag kommer att förså ringblommor inomhus så jag hinner få blommor till att göra ringblomssalva på hösten ifall nästa år blir lika kyligt. Salvan innehåller endast torkade ringblommor, olja och bivax. Bästa salvan för nariga läppar och torra händer. 

Physalis gav stor skörd och var populärt här hemma så jag kommer testa att ta sticklingar och sätta i vatten och plantera i jord till våren. Jag har tagit några frön också om det inte funkar med sticklingarna. 

All gammal jord sparas och används till att göra Bokashijord av. Överskottet läggs i varmkomposten. Så vi är numera självförsörjande på jord.

Detta blir årets sista Odla med Mela. Det finns de som höst- och vintersår men jag tar en paus tills chilin och paprikan ska sås i december/januari. Det enda jag gör nu på hösten är att gödsla jordgubbslandet och pallkragarna som det ska vara potatis i. Gödslar man dessa på våren är risken att det blir mer blad och blast än jordgubbar och potatis. 

Det har varit jätteroligt att skriva denna krönika och jag hoppas du fått något nytt tips under året. Jag önskar dig en fin höst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.