Odla med Mela

Tycker du om att odla? Jag älskar det! Jag tänkte att du ska få följa mitt odlingsår. 

Jag börjar så fröer i tvättstugan redan i december. Att jag kan börja så tidigt är för att jag har en växtlampa. Använd gärna en vanlig bänkbelysning med LED-lampor, att sådden får ljus är det viktigaste. Inte vad lampan kostar. Ett annat tips är att använda mjölkkartonger som omplanteringskrukor. Klipp av kartongen nedtill cirka två cm från botten och använd som fat. Klipp sedan ner resterande för att få den höjd du vill ha, och tryck in i ”fatet”. Se bild på hammaronytt.se.   

   Jag använder mig av egentillverkad bokashijord, men det är överkurs som nybörjare. Man kan köpa en påse planteringsjord till att börja med. Tänk på att billigare jord behöver tillsatt näring redan efter ett par veckor. 

Michaela med nyskördade squash. Halvfigur.

Då sätter vi igång. Först ut är chili och paprika som tar väldigt lång tid på sig att växa upp och ge skörd. Jag sår i såjord i låga mjölkkartonger, sprayar lite vatten med en blomspruta varje dag och täcker med plast med små hål i. När de börjat utveckla rötter tillför jag näring då och då. När de två första bladen syns tar jag bort plasten. När karaktärsbladen dykt upp, det vill säga andra bladparet på plantan, planterar jag om dem i egna mjölkkartonger i planteringsjord. Då är jag väldigt försiktig med rötterna och planterar så djupt som möjligt upp till karaktärsbladen. Var försiktig med vattningen, det får inte bli för blött. 

Hoppas du fick fram odlingslusten!

// Michaela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.