Okänd altartavla på hedersplats

Väggtavlorna på Folkets hus-scenen har varit till allmän beskådan i över 25 år. Under tiden har en samtida altartavla fått bida sin tid i en källare.
– Fler måste få se den, säger Johnny Asp.

HammaröNytt har skrivit om konstnären Seved Hamberg vid två tidigare tillfällen. Dels förra våren då det var 25 år sedan väggtavlorna sattes upp på Folkets hus. Och dels i februari i år då vi tecknade ett postumt personporträtt.
Johnny Asp bodde i samma bostadsrättsförening som Seved Hamberg. Under alla år stod trätavlan i ett gemensamt förråd. I samband med arbetet med dödsboet hade Johnny Asp kontakt med de anhöriga.
– Under en period tog jag hand om posten och en nyckel till lägenheten. Jag visade dem tavlan och de frågade om jag ville ha den, vilket jag självfallet tackade ja till.
Tavlan kan sägas vara ett sidoprojekt i arbetet med väggtavlorna till Folkets hus, och föreställer Jesus tillsammans med de tolv lärjungarna. Tanken är att konstverket ska få komma till beskådan i Verdandis lokal på Tallvägen 12.
– Jag är ordförande i Skoghallsföreningen, och jag vet att Seved hade mycket umgänge med föreningens medlemmar när de båda hyrde lokaler i Folkets hus. Däremot har vi inte löst hur eller om vi ska sätta upp den på väggen än, den väger ju en del, säger Johnny Asp.

_DSC6635

Seved Hamberg med altartavlan i den snickeriverkstad i Folkets hus-byggnaden som han använde under åren 1989-1990.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.