Oktobermånad mer än bara rosa

Text: LENNART HYNYNEN  Foto: CHRISTINE

Det är rätt skönt att vara polis när man kan säga att läget på Hammarö fortfarande är stabilt lugnt, och då är det ur brottsperspektivet jag menar.  

Visst, småbrott förekommer även här på Hammarö men det är inga brott man behöver skrika sig hes över direkt. Något som däremot kommit in klagomål på är fyrvägskorsningen Prästgårdsvägen och Lunserudsvägen. Där råder det stopplikt från alla fyra håll och där slarvas det ordentligt. Stopplikt innebär att bilen måste stå still innan man kör vidare. Alla med körkort vet vad stopplikt innebär så varför det ska slarvas så just där är för mig en gåta. 

Den första oktober inleddes Sveriges Informationssäkerhetsmånad. Det är ett EU-initiativ som vill öka medvetenheten om vikten av informationssäkerhet, inte bara i Sverige utan i hela Europa. De som samarbetar i detta projekt är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), polisens nationella bedrägericenter (NBC) och verksamt.se. Projektet jobbar med att höja baskunskapen hos allmänheten samt små och medelstora företag om varför det är så viktigt att skydda sin information. Vi vill visa att små och enkla förändringar i vårt beteende väsentligt kan minska riskerna för att drabbas av exempelvis kortbedrägerier, id-kapningar eller dataintrång. Budskapet är helt enkelt TÄNK SÄKERT. Jag kan tipsa er om att gå in på msb.se eller DinSäkerhet.se för att läsa mer. 

För första gången någonsin i Sverige startar den 15 oktober amnesti för explosiva varor. Det innebär att den som hanterar explosiva varor såsom exempelvis handgranater, sprängämnen eller pyrotekniska varor inte kommer stå till ansvar för detta. Har du kommit i kontakt med dessa ämnen efter till exempel ett dödsbo så meddela polisen detta omgående. Har du någon av dessa saker hemma så ska du inte åka in med det till polisen. Vi åker ut till den plats där de explosiva ämnena finns och gör oss en egen uppfattning om hur det ska tas om hand. Du når oss via polisen.se eller på telefon 114 14, och du som frivilligt kontaktar polisen har rätt att vara anonym. Den här amnestin håller på ända fram till 11 januari 2019. 

Nu kan man väl säga att hösten är här. Det syns på träden som bara blir gulare och rödare för varje dag. För mig som jagar är det här en härlig tid. Och är det inte jakten som får ut mig i skogen så är det långpromenader med hundarna som gäller. 

Och tills vi hörs igen…

BE CAREFUL OUT THERE!

Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.