Olivia ny stjärna på konsthimlen

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN

Det regnar på tvären och himlen är totalt igenmurad av gråa moln denna höstdag när vi träffar Oliva Henriksson. Precis tvärtom känns det när vi kliver in i hennes ateljé där vi möts av ljus och luft.

Just denna dag är det lite tomt på alster här inne. De flesta av hennes tavlor hänger för dagen på Hammarö Art Gallery där hon var september månads gästutställare.

– En kund som köpt en tavla av mig tipsade galleriet som hörde av sig och ville ha mig med. En stor ära förstås, berättar Olivia.

Med tanke på att Oliva bara målat tavlor i ett och halvt år är det raskt marscherat. Och som hennes tavlor tar för sig. Hon målar stora tavlor med akrylfärg i en unik metod som hon kommit på och utvecklat själv.

– Jag ser mina konstverk som en inredningsdetalj och jag försöker att göra tavlor som kan tilltala i de flesta hemmen. Jag vill att tavlorna ska skänka lugn och att man ska trivas med dem länge, säger Oliva.

Och lugn är verkligen något hennes tavlor utstrålar. Det känns som det går en svag bris över tavlorna för de är verkligen levande. Här syns inga blommor, hus eller andra detaljer utan konstverken är målade med färger som går ton i ton i stora färgsjok. Ibland lägger hon till en detalj som en järnring eller några böljande linjer. Olivia blandar i sågspån, sand eller betong i färgen för att få fram en rejäl struktur som sedan målas på duken. Känslan blir tredimensionell och får tavlan att lyfta än mer.

Olivia är hammarötass sedan många generationer bakåt. Idag bor hon i sin farfars hus som hon tillsammans med sin pappa renoverat upp till en modern och fräsch villa. Här får vi även se fler bevis på hur kreativ Olivia är. Flera av husets inredningsdetaljer har hon gjort själv genom att smida eller gjuta. Och kanske är det i de tidiga morgontimmarna hon hittar sin inspiration som den morgonmänniska hon är.

– Jag har alltid varit kreativ av mig och hittat mina egna lösningar, och det jag inte lyckats lösa själv har pappa hjälpt mig med, skrattar Olivia.

Jag har en känsla av att vi kommer få se mer av hennes verk framöver. Hennes konst med lugna, harmoniska färger skulle behövas i varje hem. Men det ska vara en i original så strukturen verkligen framträder. De gör sig nämligen inte lika bra på bild.

Här står Olivia framför en tavla som strax ska levereras ut till kund.
Ännu två beställda tavlor som väntar på att levereras ut till kund.
Struktur är något som kännetecknar Olivias tavlor.
Denna tavla är inte klar. Just nu torkar detta lager för att sedan kunna fortsättas jobba vidare. Beställningsjobb.
Olivia i sin ateljé.
Palett och penslar behöver en konstnär.
Olivia i sitt växthus. Eller oas. Detta har hon designat och byggt själv tillsammans med sin pappa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.