Öppnar konstgalleri på Hammarö

Text: ANNIKA Foto: HÅKAN

Efter att HammaröNytt gått i tryck fick vi meddelande om att de tyvärr inte kommer öppna på långfredagen på grund av den ökade smittspridningen. Nu satsar de på att öppna till Valborg. Nedan är artikeln som den är tryckt i tidningen:

Grattis alla konstälskare, på långfredagen öppnar ett nytt permanent konstgalleri på Hammarö! Den före detta apotekslokalen i samma fastighet som Stora Coop på Nolgård visade sig vara perfekt för ändamålet.

Det var efter förra årets succé med utställningen Sommarkonst som Coop ville få till något bestående i lokalen. 

Mathias Frykholm som var en av de drivande i projektet fick frågan om de inte kunde fortsätta samarbetet och göra något permanent. Efter en del funderingar landade han i att öppna ett fast galleri i den före detta apotekslokalen.

Tillsammans med sina konstnärskollegor från Carlstad Art Gallery, Carolina Levén, Pernilla Carlsson och Ylva Storm,  gör de nu gemensam sak och startar upp ett helt nytt galleri tillsammans.

– Vi kommer ha fasta utställningar där vi visar upp vår egen konst. Men vi har också avsatt en del av lokalen för att kunna ta emot gästutställare regelbundet, berättar Mathias.

Tanken är att de ska hänga ny konst var tredje eller fjärde vecka.

– Vi vill att det alltid ska kännas nytt här inne så att besökarna vill komma tillbaka. Inte bara en gång, utan flera gånger om året, säger Mathias.

För att få det här galleriet att bli så unikt som möjligt har de knytit till sig några starka samarbetspartners. I ena hörnet av den 195 kvadratmeter stora lokalen har det gjorts ett rum som Hammarö Konstförening ska disponera. Här kommer det med all säkerhet visas konst i
olika tekniker och storlekar av föreningens många medlemmar. Och när väl Ö-konstrundan går av stapeln igen kan den kanske utgå från Hammarö Art Gallery.

COOP Värmland är självklart den största samarbetspartnern. De äger lokalen som nu kommer att hyras ut till Hammarö Art Gallery.

– Att ha det här samarbetet med Coop är fantastiskt. Det gäller ju inte bara lokalen. Vi vet ju att Coop centralt äger mycket historisk konst som vi hoppas kunna få visa delar av så småningom, berättar Mathias.

– Vi är superglada och otroligt tacksamma för att vi fått till samarbetet med Coop, det känns som en perfekt matchning för båda parter, avslutar Mathias.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.