Oppositionen efterlyser helhetsgrepp

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE

Ingen har väl undgått den långa skoldebatten om en eller två högstadieskolor eller missat de två ruinerna i form av den nedbrunna Götetorpsskolan och boendet vid Hammarö Utbildningscenter. Och tiden har kommit ikapp de gamla 60- och 70-talsbyggnaderna både på Hammarlunden och Mörmon där stora behov av nybyggnation och reparationer finns. Oppositionen har inventerat byggnations- och investeringsbehoven och funnit att det är mycket stora investeringar som krävs. 

– Det kräver en noggrann och tydlig samhälls- och detaljplanering samt en ekonomisk avvägning så att inte varje objekt blir onödigt dyrt. Efter genomförda nödvändiga investeringar kommer Hammarö kommun att ha lånat ungefär 1 800 miljoner kronor. Här lämnar vi till våra barn att betala ränta och amortering under lång tid, säger Kenth Carlsson (KD).

– Oppositionen vill ta ett ansvar i helheten. En simhall är ett av flera objekt som vi måste investera i de närmaste fem åren. Men först behövs skolor som går att vara i och förskolor som vi behöver, säger Mikael Jern (Mp). 

– Vi blir lite bekymrade när majoriteten (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centern, reds. anm.) går ut och säger att vi ska bygga en simhall utan att tala om att vi har ett investeringsbehov på 1,2 miljarder i kommunen. Vi i oppositionen vill ta ett ansvar i hela planeringen, varav simhallen är en del, säger Bosse Henriksson (M).

Oppositionen tycker att majoriteten inte har hanterat den svåra situationen vi har på skollokalsidan tillräckligt snabbt.

– Vi står nu med Mörmoskolan som snabbt behöver utrymmas senast till höstterminen 2018 på grund av länge kända miljöproblem som drabbar både lärare och elever, och troligen även Hammarlunden F-6 som också sedan länge har kända miljöproblem. Byggande av nya Götetorpsskolan har inte påbörjats trots att det är 28 månader sedan den brann ner. Detta har blivit en ”propp” i skollokalfrågan där HUC nu inhyser Götetorps F-6 elever och sex avdelningar i förskolan. Detta i sin tur hindrar ombyggnation och flytt av Mörmon 7-9 till HUC, vilket i sin tur innebär att vi måste uppföra en modulskola bredvid den nu utdömda Mörmon 7-9-byggnaden. Att inte resterna av det nedbrunna boendet vid Hammarö Utbildningscenter ännu har tagits bort tyder också på en handlingsförlamning hos majoriteten, säger Mattias Joelsson (KD) kritiskt.

-– Mycket beror på att det inte finns en långsiktig samhällsplanering i Hammarö kommun där utbyggnad beroende på befolkningsökningen eller underhåll av fastigheterna följer en tydlig process. Vi har därför nu hamnat i ett läge där det behövs så stora investeringar att det kommer att fresta på kommunens ekonomi under lång tid, fortsätter Peter Johansson (L).

Bo Henriksson (M), Mikel Jern (Mp), Peter Johansson (L) och Mattias Joelsson (KD).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.