Örter, magi, visdom och kärlek till naturen

– Emma Kronborg är en mångbottnad kvinna

Text: ANNIKA  Foto: CHRISTINE

 Man kan inte säga annat om en person som under sina 40 jordeår har upplevt och fått insikt i så mycket.

Det var i Forshaga som Emma bodde de fyra första åren i sitt liv innan flytten med föräldrarna gick till Hammarö där hon sedan växte upp. Efter studenten flyttade Emma till Norrland och gick på dokumentärfilmskola. Ytterligare ett års studier av dokumentärfilm blev det på Biskops Arnö utanför Bålsta. När så studierna var klara blev det flytt till Stockholm och där har hon blivit kvar sedan dess.

    -Ja, idag bor jag i Stockholm med min man Anders och här har jag bott sedan 1999, berättar Emma. Men om jag kommer att bo kvar här hela livet, det tror jag inte, fortsätter hon. 

Nu är det inte hennes tidigare liv som ljud- och bildtekniker eller musiker som vi träffar henne, utan för det hon är och gör idag. Även om hon har mycket att berätta om sitt tidigare arbete på Kungliga Biblioteket eller som musiker, nu senast som gitarrist i bandet Undecimber, så vänder vi fokus mot skogen och naturen.

Emma blev tidigt medveten om naturens resurser och vad vi ger tillbaka till den i form av avfall. Vissa syntetiska ämnen kan inte alls brytas ner av naturen och värna om miljön det måste vi alla göra. Det blev också ett ställningstagande för att inte äta kött. Hon har varit vegetarian sedan 90-talet.

    -Vegetarian blev jag för djurens skull och för det som köttindustrin står för, säger Emma.

För Emmas del tog det fart med naturtänket på riktigt en dag när hon gick igenom sitt badrumsskåp. Produkter fulla med bland annat parabener, nanopartiklar och syntetisk parfym trängdes på hyllorna. Det blev en totalrensning. Ut med all plast och alla syntetiska produkter. Emma vågade inte lita på de produkter som fanns ute i handeln. Hon läste på och lärde sig göra egna produkter, som till exempel tandkräm, hudkräm och deodorant. 2013 började Emma utbilda sig till ekologisk hudvårdsteaurpeut och fick kunskap om huden och hudbehandlingar och läkeväxter. Hon lärde sig göra egna tinkturer och oljeutdrag. Samtidigt startade hon sitt företag Rackarungens för att kunna gå in helhjärtat med full fokus på att göra egna naturprodukter. Själva namnet Rackarungens vittnar om den jordnära pojkflicka Emma varit under hela sin uppväxt. Som det naturbarn Emma nu är så är hon också noga med vilken sorts förpackningar hon använder till sina produkter. Det ska vara glas och inget annat.

För några år sedan fick hon en bok av sin man Anders. Boken handlade om Hildegard av Bingen som levde för 900 år sedan. Emma hittade en stor förebild i Hildegard som var abbedissa, teolog, mystiker, predikant, författare och kompositör. Hildegard pratade redan då om gluten, psykoterapi, depressioner och kvinnans frigörelse. Hon skrev ner allt, då på 1100-talet, som en uppmaning till oss nu, idag. ”Jag skriver inte detta för vår tid utan för den tid då luften inte går att andas och vattnet inte går att dricka, då behöver ni mina råd.”

    -Hon skrev alltså det där för 900 år sedan, som en uppmaning till oss idag, det är helt fantastiskt, säger Emma. Något som också är fantastiskt, fortsätter Emma, är att Hildegard blev över 80 år gammal. Det var otroligt mycket på den tiden. 

Hildegard skrev även musik och var den tidens mest produktiva kvinna med sina verk, nästan 70 stycken. Och hennes musik finns idag på Spotify i olika tolkningar. Att Hildegard satt djupa spår i Emma märks tydligt. 

Det är i skogen och naturen som Emma finner ro och inspiration. När hon kliver in i skogen blir hon som ett med naturen. Växter och djur berör hon varligt, och när vi rör oss mot nordspetsen på Hammars udde flyttar Emma snällt på en liten snigel så den inte ska trampas på. Emma tackar ödmjukt för de gåvor hon tar med sig och rör sig som ett riktigt skogsrå bland mossa och stenar. Eller är det häxan i henne vi ser? 

Örterna hon använder ska helst ha vuxit vilda. Dessa växter har klarat väder och vind och angrepp av insekter, vilket gjort att de har byggt upp ett starkt försvar som vi kan ta vara på som medicin. Favoriterna bland de vilda växterna är älgört, rölleka, brännässla, johannesört och skägglav. Men hon odlar även lite örter själv vid sommarstugan i Hällefors där favoriten är ringblomma. 

Idag kan man nog kalla Emma för en modern läkekvinna. Eller häxa. Hon kan det mesta om läkeväxter och örter. Hon vet hur man gör salvor, schampon och andra hudvårdsprodukter på sätt som inte gör intrång i naturen. Dessutom har hon full koll på vilka läkeväxter som går att använda och till vad. Men Emma anser också att dagens moderna medicin också behövs. De kompletterar varandra och det finns plats för båda, säger Emma. 

    -Intresset för naturprodukter växer, det märks på mina föreläsningar och kurser som snabbt blir fulla, berättar hon. 

Föreläsningarna som Emma håller ger upplevelser för alla sinnen. Hon blandar mytologi och empirisk kunskap med dagens forskning och rön. 

Vi ställde frågan till Emma om hon som modern häxa håller på med magi också. Frågan får Emma att skratta stort. 

    -Magi? Vad är det egentligen? Magi eller inte – det finns en verklig intelligens och kraft i naturen. Maskrosen kan spräcka asfalt, träden kommunicerar genom underjordiska nätverk och naturen använder sig av fotosyntes för att omvandla ljus till materia, det är magi för mig, säger Emma. 

Emma brinner verkligen för sitt kall. Hon är en modern, stark kvinna som värnar om vår jord och vår natur. Även om hon själv har gått ”All in” när det gäller miljömedvetenhet så vet hon att alla andra inte kan göra det. 

    -Det räcker med att göra små förändringar i vardagen. Köp ekologisk mat, byt plastpåsen mot en i papper och källsortera. Enkla saker som inte behöver vara så svårt för någon. Det viktiga är att göra någonting. Magi eller inte.

Läkekvinnor har fått stå ut med mycket genom historiens gång.                  

-Vi är barnbarnen till de häxor som de inte lyckades bränna, avslutar Emma.

Tinkturer – man lägger örter i alkohol eller vinäger. 

Oljeutdrag – man lägger örter i olja. 

Emma går sin egen väg och trivs som bäst ute i naturen.

2 thoughts on “Örter, magi, visdom och kärlek till naturen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.