Ovanlig lokallösning

Text: ANNIKA  Foto: CHRISTINE

Kommunikation, samverkan och engagemang är begrepp som lyfts inom Hammarö kommun. Arbetar man tillsammans med de orden i ryggen kan man utföra storverk. Det märktes framförallt när en av kommunens verksamheter tvingades byta adress mitt i semestertider.
När kriser uppstår gäller det att tänka ”outside the box”. I början av sommaren när det stod klart att Sätterstrands förskola skulle stängas gällde det att hitta lösning på lokalfrågan snabbt. Det var kommunchef Caroline Depui och förskolechef Iréne Malmgren-Ingman som väckte idén med Folkets hus. Här visste man att det fanns möjliga lokaler att husera i för en kortare period. Frågan gick till Magnus Moberg, föreståndare på Folkets hus. Magnus Moberg nappade på idén och sen rullade det på.

De fyra avdelningarna från Sätterstrand fick dela på sig. Två hamnade i paviljongerna på Tallvägens förskola innan flytt till Lilla Bruket. Avdelningarna Klurigheten och Lekfullheten
flyttade in i Folkets hus. Möjligheten och Nyfikenheten placerades i paviljeongerna på Tallvägens förskola. Personalgruppen följde med i flytten och hade stort inflytande på hur lokalerna bäst skulle kunna utnyttjas och möbleras. Man har använt det som fanns på gamla adressen, så inget nytt har behövts köpas in.

– Magnus Moberg med sin personal har ställt upp fullt ut, berättar Iréne Malmgren-Ingman.

– Det har satts upp skyddsplank i trapporna, brandövning har anordnats, film visats i bion och affischer och informationstavlor har satts upp, allt genom Folkets hus på initiativ av Magnus Moberg. Delaktiga i att det hela skulle fungera var även restaurangen i huset som fick ordna alla måltider till husets småttingar efter kommunens matpolicy, berättar Iréne Malmgren-Ingman.

Med byte av lokaler följde sedan en del oväntade reaktioner och situationer.

– Det blir naturliga möten mellan generationer som många annars inte får. Att man sedan delar upp toaletterna mellan män och kvinnor var också sådant som barnen funderade mycket över, berättar Lillemor Kjellgren, förskollärare på avdelningen Lekfullheten.

– För personalen innebar det också att tänka på att miljön utanför huset inte var inhägnad och att trafik fanns direkt utanför dörren. Men allt har gått över förväntan. Mycket tack vare den otroligt duktiga och engagerade personalstyrkan som samarbetar så bra, fortsätter Lillemor.

– Personalen är helt fantastiska, säger Iréne Malmgren-Ingman, förskolechef. Vi måste också lyfta och ge en eloge till de berörda vårdnadshavarna som gått in i detta med stor tillit till våra pedagoger, fortsätter Irene.

Sejouren på Folkets hus blir inte så långvarig. I månadsskiftet september/oktober flyttar barnen till den nya förskolan Lilla Bruket på Lunnevi.

Emelie Rosenblad, förskollärare på avdelning Klurigheten, Irené Malmgren-Ingman, förskolechef och Lillemor Kjellgren, förskollärare avdelning Lekfullheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.