På banan igen

Text:LENNART HYNYNEN  Foto: CHRISTINE HOLM

Efter en lång frånvaro är jag nu äntligen tillbaka för att rapportera om läget i vår kommun. Senast jag skrev var i juni då jag berättade om maj månad. Så nu fortsätter jag med juni och fram till september. 

Sommaren har varit lugn här på ön. Visst, det är klart att perioden har inrapporterade brott men det är inget som sticker ut något nämnvärt. Och som vanligt är det småbrotten som toppar.

En bild som allmänheten har fått för sig är att brottsliga handlingar och bus har ökat här i kommunen. Det stämmer inte om vi ser rent anmälningsmässigt. Här får vi nog skylla på sociala medier. Där blir saker och ting ofta till en falsk verklighet. Sen sprids detta vidare och det läggs på och kryddas lite extra. Vi hamnar långt från verkligheten. Men ser vi statistiskt på anmälningar som kommit in till polisen så har det inte hänt så mycket. Och när jag nyligen träffade Hammarö kommun och pratade om det hade de samma uppfattning. Det kanske händer mer än vad som anmäls? Hjälp oss gärna genom att uppmana drabbade att anmäla. Alla anmälningar ger oss en helhetsbild och vi har större möjlighet att prioritera drabbade områden. 

vi har under den här perioden inte märkt av att några internationella ligor härjat i området. De oroligheter som har varit här har begåtts av lokala förmågor.    

   Polisen har fått in tre anmälningar om inbrott, två i villa och en i lägenhet, vilka troligtvis har utförts av dessa lokala individer. Oftast är narkotika inblandat.

så har vi ju naturligtvis en del busstreck gjorda av ungdomar. Det kan ju vara de som smällt bangers under sommaren. Rena busstreck alltså. Så även de krossade rutor som några skolor och förskolor blivit utsatta för. Helt vanvettiga gärningar som ju slår tillbaka på dem själva. Pengar som ska betala dessa skador tas från kommunens kassa som redan är skral, vilket innebär att det blir än tuffare besparingar för samtliga som bor här.

Många var ju rädda för att skolavslutningen i juni skulle bli bråkig. Det blev den inte. Trygghetsvandrarna gjorde ett styvt jobb och hjälpte nog till så att det blev lugnt. Stor eloge till dem. Sen vet vi att många av ungdomarna åkte över kommungränsen för att fira att sommarlovet kommit.

TIkTOK är nu i ropet med olika vansinninga utmaningar, så kallade challenges. Rena dårskapen många av dem. Ett exempel är att elda i papperskorgar. Tänk vilka förödande konsekvenser det kan bli. Att tappa kontrollen på en eld kan gå fort. Varför utsätta sig själv och andra för den faran? Och tänk vilka skadestånd det kan bli om till exempel en hel byggnad brinner ner. Det har vi ju faktiskt redan varit med om här på ön.  

   Avstå också från att äta de här majsbollarna som kallas för Dragon’s Breath. De är fyllda med flytande kväve som kan ge livshotande skador, även i liten mängd. Råkar man svälja lite kan magsäcken sprängas.

   Det är viktigt att vi som föräldrar håller oss uppdaterade i vad som är i ropet och pratar med våra barn och ungdomar om vad konsekvenserna kan bli.

att cyklar blir stulna har blivit vardagsmat. Vi har fått in sjutton anmälningar men där tror jag att mörkertalet är stort. Håll koll på era ramnummer så har ni lättare att få tillbaka cykeln om den skulle råka bli stulen.

Hösten kan verkligen kännas mörk och trist men jag ser ändå fram emot den. Jakten är igång och inne kan vi mysa till det med levande ljus och satsa på goda grytor som fått koka länge.

BE CAREFUL OUT THERE!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.