På övning med Hemvärnet

Text:ANNIKA   Foto:HÅKAN

Den här höstdagen i början av oktober bjöd på ett riktigt fint väder. På väg mot dagens destination var det lugnt och stilla. Solen sken och temperaturen låg på en väldigt behaglig nivå. En dag som gjord för att vistas ute i.

HAMMARÖNYTT fick den stora förmånen att få träffa några av befälen som den här dagen ledde en hemvärnsövning här på Hammarö. Jassin Alm, kompanichef vid 191:a hemvärnsinstatskompaniet och Henrik Ohlsson, kapten och ställföreträdande bataljonschef i 19:e hemvärnsbataljonen är de som tog sig tid att prata med oss en stund. 

När vi anlände till vår mötesplats möttes vi av fullt strids-utrustade hemvärnssoldater. De tittade vaksamt på oss när vi civilister anländer till platsen. Hade vi inte nämnt att vi stämt möte med ovanstående herrar hade vi nog blivit ombedda att lämna området direkt. 

Platsen här på Hammarö är perfekt att hålla övning på, här finns de rester som lämnats kvar efter Försvarets sjukvårdscentrum. En anläggning som var gjord för strid i bebyggelse och som denna dag kom väl till användning igen.

– Dessutom har vi de gamla förskolebyggnaderna som Hammarö kommun beslutat att riva som vi får använda till våra övningar, vilket vi är mycket tacksamma för, berättar Jassin.

Under fyra dagar pågick övningen som engagerade cirka 200 personer fördelade på fyra olika platser. Här på Hammarö fanns cirka 60 soldater. Vi fick vara med och se på när en grupp grönklädda soldater säkrade en av byggnaderna. Även om de visste att detta inte var på riktigt togs övningen på fullt allvar. När skottsalvorna lossades var jag glad att jag fått låna hörselkåpor, det small rätt bra. Befälen höll stenkoll på varje drag och steg som gjordes. Hade något fel uppstått gjordes det om tills det blev rätt. Det här var ingen lek, övningarna gjordes så autentiska som det var möjligt. Det fick den stackars soldaten som råkat få en simulerad skottskada i låret känna på. Han plåstrades om och tryckförbandet drogs åt så hårt som det ska om det hade varit på riktigt. 

– Ja, vi måste se till att soldaterna är förberedda och utbildade för det de kommer att möta om det skulle bli krig, säger Henrik.

Hemvärnet gör stor nytta även när det inte är krig. De hjälper till när samhället och landet hamnar i kris. Sen om det rör sig om att leta efter försvunna människor, översvämningar eller skogsbränder spelar ingen roll. De finns där som den förlängda armen när övriga instanser behöver förstärkning. Och när Hemvärnet blir inkallat så finns de på plats inom sex timmar. Längre inställningstid har de inte.

Är du svensk medborgare och har fyllt arton år kan du gå med i Hemvärnet. Du behöver ha en militär grundutbildning, men loppet är inte kört även om du inte har det. Det går att utbilda sig genom Hemvärnets försorg bara man uppfyller övriga kriterier. Det finns också möjlighet att gå specialistutbildningar. De vänder sig till dem som redan är till exempel kock, pilot, hundförare, signalist, stabsassistent, sjukvårdare eller fordonsförare. 

– Det är en kortare grundutbildning på två veckor och därefter fortsätter man utbildningen bland annat inom ramen för förbandet, berättar Jassin Alm.

Både Jassin och Henrik brinner för det som Hemvärnet håller på med och de har varit aktiva i många år. De efterlyser fler kamrater att dela sitt intresse med, både kvinnor och män.

– Om man vill göra en samhällsinsats kan man göra en intresseanmälan på nätet, då kommer vi att ta kontakt och hjälpa den intresserade att hamna på rätt plats, avslutar Henrik Ohlsson.

Övningen är i full gång.
Mattias Lind med sin tik Maika som älskar att spåra.
Kul att vara med husse på jobbet.
Henrik Ohlsson på uppdrag någonstans i Sverige 2018.
Jassin Alm, även han på uppdrag ute i vårt avlånga land 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.