På turné med Tassmopparna

Text:ANNIKA   Foto: HÅKAN

Över stock och sten tar sig moppegänget fram när de förenar nytta med nöje en gång i veckan under sommarhalvåret.

På uttalad tid kommer vi till mötesplatsen där ett gäng mopedburna gentlemän väntar på oss. Det är dags för veckans fikaträff och idag har vi fått äran att följa med. Varje torsdag under sommarhalvåret träffas gubbsen för att på sina gamla mopeder ta sig till utflyktsmålet där veckans viktigaste fika ska intas.

Initiativtagare till det hela är Lars-Olov Wallmenius som gjorde någon sådan här mopedfikatur med sin vän Gunnar Jansson. 

– Gunnar och jag började med det här för åtta, nio år sedan och sedan har det bara rullat på, berättar Lars-Olov.

   Andra vänner fick höra talas om deras turer och ville hänga på. Idag kan de vara så många som ett tiotal personer som på sina veteranmopeder hänger med. Om det är det sociala mötet eller själva turen som lockar har de svårt att enas om. Personligen tror jag att det kombinationen som lockar. Och i dagens Coronatider är detta ett alldeles ypperligt sätt att träffa vänner och umgås på.

– Inte närmare varandra än en mopedlängd, säger Hasse Andersson, en av de trogna i gänget. 

Att mopederna betyder mycket för dem märks tydligt. Många har kvar sina mopeder som de körde som tonåringar. Äldst bland mopederna denna dag är en grön TWN från 1953 som fortfarande är i ett förvånansvärt bra skick precis som de andra mopparna. Och gentlemännen.

   Konceptet är alltid detsamma. De träffas vid någon av deras fasta mötesplatser varje torsdag när vädret tillåter för att sedan i gemensam tropp ta sig till dagens utflyktsmål. Vart det ska bära iväg vet bara Lars-Olov som är gängets turledare. De håller sig för det mesta hemma på Hammarö och många är de platser de besökt under åren. Dagens tur går till Snarkstenen genom grönskande natur och där pausas det en stund för att sedan ta sig vidare ner till en plats vid Vänern där dagens fika intas.

– Oftast har vi eget fika med oss, men det händer att vi åker till Hammars gård och fikar där, säger Lars-Olov.

Stämningen är hög runt fikaborden och det märks att de känner varandra väl. Det blir nog så när man umgåtts under så många år. De har också gjort några längre turer tillsammans som nog svetsat samman gänget än mer.

– Vi har lastat våra mopeder på kärra och dragit ner till Sjötorp för att där ta turer längs med Göta Kanal. Målet har då varit Hajstorp där vi besökt en stor fordonsträff där vi bland annat fått se lastbilar, traktorer, bilar och en och annan gammal raring till moped, berättar Lars-Olov.

Att de flesta som var med vid dagens utflykt har blivit lite till åren märks inte denna dag. Humor verkar de ha gott om allihop och när de drar iväg mot dagens mål ser de ut som vilket moppegäng som helst. Kvar efter dem ligger doften av oljeblandad bensin och jag tror att det här gänget kommer att hålla på i många år till.

Lars-Olov Wallmenius gruppens initiativtagare.
Här kommer gänget åkandes genom skog och mark på väg till Snarkstenen.
En raring.
Ännu en raring.
Älskade mopeder.
Claes Olsson var den som var mest fikasugen. Han fikade redan efter halva resan.
Dagens gäng: Från vänster: Roger Nilsson, Leif Hassel, Lars-Göran Jansson, Gunnar Persson, Claes Olsson, Håkan Axelsson, Ulf Johansson, Hasse Andersson och Lars-Olof Wallmenius.
Kartan där alla platser de besökt är prydligt inringade. Några av dem flera gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.