Personalkooperativet Briggen

Text:KRISTINA  Foto: HÅKAN

För att skapa god kontakt med näringsidkare på Hammarö gör kommunen regelbundna företags-besök. I början av december var det dags för personalkooperativet Briggen att få besök av kommunalrådet Mattias Joelsson och näringslivsansvariga Annika Axelsson.

Den här gången fick vi på HammaröNytt frågan om vi ville hänga på. Det var inte svårt att tacka ja till det. Vi har varit intresserade av Briggen och deras verksamhet ett tag och sen är det ju intressant för oss att hänga på kommunen på deras uppdrag när tillfälle ges.

Personalkooperativet Briggen startade 1993 efter nedläggningen av hemmet för utvecklingsstörda på Sätter. Idag bor här fem vuxna med funktionsvariationer i egna lägenheter. De delar på ett stort gemensamt utrymme med kök och vardags-rum med TV. Här finns det plats för socialt umgänge och här äts de gemensamma måltiderna. Personal finns tillgänglig i huset dygnet runt. Briggen ligger naturskönt i Bråtenområdet och tomten är stor med gott om plats för uteaktiviteter.   

   De som bor här och inte fyllt pensionär gör många av sina dagliga sysslor ute på gården. De har getter och eget hönshus som ska ses till varje dag. Här finns också bord för både rådjur och småfåglar, där de ser till att djuren har mat. Vedhantering, sopsortering och promenader är också en del av vardagen för de boende på Briggen. 

– Och en gång i veckan åker vi och rider på ridhuset, berättar Annica Jern, anställd/medlem i kooperativet Briggen. 

   Personalen ser också till att anordna aktiviteter som korvgrillning, tipspromenader och discon.

   Huset har plats för fem boende och de platserna är alltid fyllda.

– Vi har haft tur att det varit kö och önskemål om att få komma hit. Det är många som varit här och kikat. Men det är inte bara vi som bestämmer, uppgörelsen är att det ska ske i samråd med kommunen. Det bor ju redan människor här och det är viktigt att det fungerar med hela gruppen, berättar Marianne Bjerke, enhetschef Briggen.

Miljön med huset, tomten, skog-en och alla djuren gör det till en perfekt plats att vara på för ändamålet. 2011 fick Briggen utmärkelsen Årets kooperativ i Värmland.

Från vänster Marianne Bjerke, Mattias Joelsson, ordförande i föreningen, Mikael Törsfeldt, Annica Jern och Annika Axelsson. 

Samling i det gemensamma köket.
Hemtrevligt på Briggen.
Gemytligt och trevligt i det gemensamma vardagsrummet.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.