Planerad deponi möter motstånd

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN

Stora Ensos planerade deponi på Vidön har inte gått de boende förbi. 

Ett stort område som idag används för rekreation av de boende på Vidön riskerar att försvinna. Vi träffade Magdalena Ottosson, ordförande i egnahemsföreningen. Det som de boende främst har reagerat på är att Stora Enso vill använda ett område nära bostäder, blivande naturreservat, Natura 2000-område och nära Vänerns stränder, för att lägga skräp på.

– Hammarö är inte jättestort, och Stora Enso äger mycket mark runt omkring i Värmland så de skulle kunna hitta alternativa platser som ligger relativt nära men utan några boende i närheten. Och enligt Boverkets rekommendationer ska denna typ av industri ligga mer är 500 meter från bostäder, och enligt nuvarande förslag på placering hamnar deponin mindre än 100 meter från närmaste bostadshus på Vidön, berättar Magdalena. 

Magdalena förstår att ur Stora Ensos perspektiv är placeringen klockren. 

– De äger marken, den är avsedd för industri och den ligger nära bruket. Det blir enklast för dem och det är säkert ekonomiskt mest fördelaktigt. Det förstår vi till hundra procent. Men man verkar ha glömt bort att det finns folk som bor där, berättar Magdalena.

Att deponin inte kommer synas köper inte medlemmarna i föreningen. Skogskorridoren runt den planerade deponin består av lövskog, så halva året skulle det bli full insyn. 

– Att det första man kommer se när man besöker Hammarö blir soptipp kan man ju också ha synpunkter på, suckar Magdalena. 

Även Hammarö kommun har lyft frågan i en skrivelse där de bett Stora Enso titta på alternativa platser på grund av närheten till boende. 

– Och Länsstyrelsen har sagt samma sak. Jag tror man kanske har tagit lite för enkelt på det här från Stora Ensos håll, berättar Magdalena. Det är så lätt att glömma bort att det finns människor, djur och natur som blir påverkade av det här. 

Nu förutsätter de att Stora Enso väljer en annan placering av deponin.

– Stora Enso skyltar med ”Hållbar framtid” och vi ser inte nuvarande förslag som hållbart för framtida generationer, avslutar Magdalena 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.