Plockomaten invigd

Text: KRISTINA Foto: KRISTINA, HÅKAN

Torsdag 2 december invigdes äntligen Plockomaten på Nolgård. Vid utfarten från Kvantums parkering står den lilla stugan fylld med lokala produkter.

Redan i augusti skrev vi om Nifas initiativ plockomaten. Då var tanken att kunderna själva skulle köpa sina produkter från lokala producenter och välja att hämta upp i plockomaten. Med tiden förändrades detta och nu fungerar Plockomaten som en butik. 

– Det blir ju lite först till kvarn, men jag hoppas att våra medlemmar som är värmländska mat- och dryckesföretag fyller upp plockomaten så det räcker till alla som vill handla, berättar Claes Jonasson, vd Nifa. 

Torsdagen den 2 december klippte kommunstyrelsens ordförande Solweig Gard bandet och förklarade plockomaten invigd.

– Jag hoppas att detta kommer fungera bra, vi ser det här som ett pilotprojekt. Tanken är att vi ska öppna fler plockomater runt om i Värmland, berättar Claes. 

På taket ser vi både en vindsnurra och solcellspaneler. Det är Hammarö energi som hjälpt Nifa med en off grid-lösning för att driva dörr, lampor, kyldisk och övervakningskameror. 

– Vi satsar nu på förnyelsebar energi och vill genom det här marknadsföra vår solpark som vi kommer bygga på Hammarö, berättar Johan Modin, vd Hammarö energi. 

Då Plockomaten står på mark som ägs av ICA fastigheter tillfrågades först handlaren på ICA Kvantum Hammarö. 

– Jag tycker det här är bra. Det spelar ingen roll hur mycket närproducerat jag har i min butik så finns det utrymme för en sådan här sidoleverantör. Kan vi få hit lite kunder som kompletteringshandlar i min butik så blir det ett vinnande koncept även för mig. Det här kommer gynna hela Nolgård, säger Urban Svensson, handlare ICA Kvantum Hammarö. 

Många producenter är för små för att få in sina produkter i livsmedelskedjornas sortiment. I plockomaten kommer vi  kunna handla lokalproducerade produkter som vi tidigare haft svårt att få tag i.

För att komma in i plockomaten identifierar man sig med Bank-ID och man betalar med Swish eller kort. Lokalen är kameraövervakad och tillgänglig dygnet runt.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.