Reunion för Gretas – igen

Text: ANNIKA  Foto: PRIVAT

Nu är de på gång igen, Gretas orkester. För tredje gången. Det kan bli så när suget efter att spela musik med sina gamla polare blir stort. Vi träffar Leif Nilsson som berättar om bandets återförening.

Året var 1964 när fyra kompisar med det gemensamma musik-intresset bildade Gretas orkester. Då var grabbarna i fjortonårsåldern och helt självlärda.    

   Originaluppsättningen bestod av Leif Nilsson, trummor, Morgan Kilman, gitarr, Lennart Flinth, bas och Roger Nilsson på gitarr. Uppgiften som lead-singer delade grabbarna på. 

– Förutom jag då, säger Leif. Det är svårt att sjunga och spela trummor samtidigt. 

Sina första spelningar inför publik gjordes på klassfester och hembygds-gårdar, men de ställde också upp i en och annan amatörtävling. En av dessa gick av stapeln i Mariebergsskogen och hade den då mycket välkända tv-hallåan Maud Hus-berg som konfrencier. Bandet kom på en hedrande andraplats och fick som pris med sig en resväska hem. En väska som än
idag finns kvar någonstans i gömmorna.

1968 splittrades bandet. Lennart och Roger fortsatte sitt musicerande i andra band, men Morgan slutade helt med musiken och Leif gjorde endast sporadiska vikarieinhopp i andra bandkonstellationer.

1982 tog killarna kontakt med varandra igen och började spela lite till-sammans på skoj. Därifrån var inte steget stort till att ta beslutet att köra en vända till med Gretas. Det var samma fyra grabbar från originalupp-sättningen men de plockade även in Örjan Ekängen. Så såg Gretas orkester ut under några år, tills de rekryterade ytterligare en bandmedlem, Mats Gunnarsson på piano och synth.

   Nu började det hända saker för Gretas. Vid tre tillfällen var de i Frankfurt och spelade. När borgmästaren där fick höra bandet bokade han in dem som liveband på sin 40-årsfest i byn Eppertshausen.

– Det var något vi gjorde mer än gärna, säger Leif skrattande.

Bandet har spelat på många olika platser runt om i Sverige. De har bland annat varit förband till Christer Sjögren då Tomas Wilhelmsson invigde tävlingarna på Equality Line, och varit kompband till Lalla Hansson två gånger. De har spelat på Gröna Lunds stora scen inför en publik på 4 000 personer, men också haft en spelning i en tvättstuga uppe på Kronoparken. Man kan undra hur stor publiken var då…

– En av de allra roligaste spelningarna gjorde vi ute i Stockholm skärgård på en privat fest. Hela den grejjen var som tagen direkt ur tv-serien Solsidan, skrattar Leif.

1992 startade de upp de välbesökta och mycket uppskattade Nostalgi-kvällarna i Folkets Hus på Skoghall. De här kvällarna väckte liv i många lokala band, men de bjöd också in flera större band och artister. Några som kan nämnas är Hep Stars, Little Gerhard, Refreshments och bandet Liverpool vilka endast spelade Beatles låtar.

   Dessa nostalgikvällar gjorde att de år 2000 fick ta emot Hammarö kommuns kulturpris.

Under 2014 tog energin slut för grabbarna och de tog ett gemensamt beslut om att lägga ner Gretas.

– Det var många orsaker till detta, men vi var eniga allihop i beslutet, säger Leif.

Även när Gretas var i full gång var bandmedlemmarna aktiva i andra bandkonstellationer. Band som de nu satsade mer tid och energi på. Men saknaden efter sina gamla spelkompisar gjorde att Leif under 2018 tog kontakt med Morgan Kilman igen. Frågan var ju såklart om intresse fanns att för andra gången väcka liv i Gretas orkester. Morgan var sugen och likaså de andra originalmedlemmarna från 1964. Nu träffas bandet en gång i veckan hemma i Morgans garage. 

– Här spelar vi, fikar och umgås som förr i tiden, berättar Leif.

Målet är inte att bandet ska ut och ha en massa spelningar, men vi finns tillgängliga för bokningar om det är någon som vill ha livemusik någostans. Bandet har alltid och kommer alltid att vara ett rent coverband. Musiken vi spelar nu är allt från de gamla 60-talshitsen till musik som rullar på hit-listorna idag, avslutar Leif Nilsson.                      

Så här såg Gretas orkester ut när de startade 1964. Riktiga modelejon.
Från vänster Leif Nilsson, Morgan Kilman, Roger Nilsson och Lennart Flinth. 


Nostalgibild av Gretas.
Här är en bild på Gretas då de utökats med Örjan Ekängen.
Det spelglada bandet Gretas.
Åldern är bara en siffra. Det märks tydligt på den här nytagna bilden. Visst känns de igen. Från vänster ser vi Roger Nilsson, Leif Nilsson, Morgan Kilman och Lennart Flinth. Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.