Riktigt besvärligt i politiken

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN

22 juni röstades oppositionens budget igenom vilket fick Krist22 juni röstades oppositionens budget igenom vilket fick Kristdemokraterna med Mattias Joelsson i spetsen att kräva nytt politiskt styre. Och det var bara början.

Kristdemokraterna ansÅG, om inte Hammarösamverkan kan komma överens och få egen majoritet, att Moderaterna och Socialdemokraterna ska styra tillsammans.

I budgeten som röstades igenom finns ingen budgetreserv. 

– Vi hade inte fått riktiga för-utsättningar. Vi hade i vårt ursprungliga budgetförslag en budgetreserv på 7,5 miljoner, men när det visade sig att budgetreserven i verkligheten var tre miljoner var vi tvugna att ta pengar från resultatet för att kunna ge bildningsnämnden de 10 miljoner som låg i vårt budgetförslag. Nu är det en svag budget men utifrån de förutsättningar vi hade gjorde vi bedömningen att det ändå skulle fungera. Huvudsaken var att inte minska förutsättningarna för bildningsnämnden, alltså förskola och skola, så de i lugn och ro kan bygga upp sina verksamheter, berättar Solweig Gard (S). 

   Detta innebär att om något oförutsett inträffar kan det bli ett underskott som måste återställas inom tre år. 

– Verksamheten måste vara medveten om detta. Vi måste verkligen hålla oss inom givna ramar, fortsätter Solweig.

– Vi sitter ju i en svår ekonomisk situation redan idag. Vi vill inte bli tvingade att göra ännu större besparingar för att återställa ett underskott. Vi får ha samtal med oppositionen och se om vi kan göra en justering i budgeten så den inte är så känslig som den är idag, säger Bosse Henriksson, kommunstyrelsens ordförande (M), som vill lyfta 2021 års resultat för en aningens starkare budget.

Att styra med någon annans budget är något som kan hända när man har en minoritetsmajoritet. Socialdemokraterna och Vänsterpartiets budget lägger till 10 miljoner till Bildningsnämnden och 500 000 kr för att rädda mjöken i skolorna. Detta genom att minska på budgetreserven och resultatet samt dra ner på kostnaden för den politiska organisationen. Vad det rent konkret kan innebära har inte Bosse svar på idag. 

– Det är upp till nämnden att besluta om hur detta ska genomföras, berättar Bosse. 

I samma veva fick ordförandena för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ett mail från Centerpartiet och Miljöpartiet som hotade att lämna Hammarösamverkan och krävde de båda kommunalråden Bosse Henrikssons (M) och Mattias Joelssons (Kd) avgång på grund av bristande ledarskap.   

– Jag vet inte vad de grundar detta på. En sorts misstroende som de borde kunnat ha lyft för länge sedan, det här kom som en blixt från klar himmel, säger Bosse, som blev väldigt överraskad av mailet.

Bosse Henriksson tror att en utlösande faktor kan vara renoveringen av Hammarlundens högstadium. Ett inriktningsbeslut är taget om att skolan ska renoveras först i ett 3 till 5-årsperspektiv. Fastighetsförvaltningen ska göra en underhålls- och reparationsplan för att skolan ska fungera så länge som möjligt men under goda ekonomiska förutsättningar. 

– Centerpartiet och Miljöpartiet vill inte bygga nytt högstadium alls, utan vill renovera så det står livslängden ut, 30–40 år, men vid en viss gräns blir det ju ekonomiskt ohållbart mot att bygga ett nytt, berättar Bosse. 

Samtal inom Hammarösamverkan inleddes, med representanter från alla partier.

– De diskuterade vad problematiken var och hur det kunde lösas. Jag och Mattias Joelsson var dock inte med då det berörde oss i högsta grad, berättar Bosse.

   14 juli gjorde (C) och (Mp) slag i saken och lämnade Hammarösamverkan.

– Samarbetet har inte blivit som vi önskat och vi har därför valt att lämna. Ett av bekymren har varit att sittande majoritet inte haft egen majoritet, då är man ju inte säker på att få igenom den politik man vill bedriva. Vi hoppas nu att det kommer bli en stabil majoritet för Hammarö kommun, speciellt nu när vi har det bekymmersamma ekonomiska läget vi har. Det är ett måste. Anledningen till att vi gick ur samarbetet är ganska ovidkommande, utan nu får de stora partierna bjuda upp till dans. Vi vill se framåt och göra något bra för hammaröborna av det här, berättar Margareta Ivarsson (C).

– Det här känns ju inte alls bra naturligtvis. Att bli utpekad i pressen som envåldshärskare med dåliga ledaregenskaper känner jag inte igen. Det finns inte i min mentalitet, jag är inte sån över huvud taget. Det känns nästan kränkande. Om de har känt så en längre tid, varför har de inte lyft detta tidigare så vi hade kunna lösa det tillsammans? Det känns konstigt för mig. Det handlar om något annat naturligtvis, säger Bosse.

Socialdemokraterna stänger inga dörrar i dagsläget. 

– Innan Hammarösamverkan splittrades bjöd Bosse in till träff och jag trodde då att vi skulle diskutera med hela Hammarösamverkan. Men nu förstår vi ju att det inte kommer bli så. Vi måste träffa alla övriga partier, vi stänger inga dörrar i dagsläget, säger Solweig Gard som självklart vill få igenom Socialdemokratisk politik.

   I början av augusti ska diskussionerna inledas med övriga partier, men redan nu verkar alla vara överens om att de behöver en majoritet i fullmäktige.

– Vi måste prata med samtliga och höra hur de ser på framtiden. Det måste ju harmonera med vår politik. Men det är ett givande och tagande i den här situationen. Centern och Miljöpartiet har också deklarerat att de kan tänka sig att resonera med oss, fortsätter Solweig.   

Bosse är trots allt positiv inför framtiden.

– Det går allt att lösa detta, om vi gör det tillsammans. Det är jag helt övertygad om. Vi får lägga ideologierna åt sidan och jobba tillsammans för Hammarös bästa, avslutar Bosse. 

Denna tidning skickades till tryck 16 juli och säkert har en del hänt i frågan sedan dess. 

One thought on “Riktigt besvärligt i politiken”

  1. På senaste veckorna har Hammaröborna sett hur Hammarösamverkan har fallit ihop som ett korthus. Efter två misslyckade år havererar skapelsen vid första allvarliga motgång. Under den här tiden har det fattats många felaktiga beslut. Det allvarligaste är att det inte funnits något intresse av att hitta ett samarbete med oppositionen. Viktiga beslut som skolstruktur skall alltid lösas över blockgränserna. Det går inte att bygga en majoritet på ett antal små partier med egna agendor och dessutom vara beroende av tre tidigare SD-mandat. Att det skulle gå så här var förutsägbart,men uppenbarligen inte för Hammarösamverkan. I samband med maktskiftet försökte Socialdemokraterna räck ut handen och erbjuda samarbete. Hammarösamverkan var inte intresserade. Man underskattade problemen och överskattade sin förmåga!!
    Krisen har förvärrats ytterligare. Nu byggs en för liten skola(Götetorp) på fel ställe av ren prestige. Vad kommer det att leda till?jag är orolig över Lillängsskolans framtid! Kommer det att finnas pengar för nödvändiga renoveringar av den skolan och Mörmoskolan F-6?
    Nu söker man plötsligt hjälp och stöd från Socialdemokraterna. Egentligen borde de parter som suttit vid makten de senaste åren lösa problemen. Det är de tyvärr inte kapabla till. Socialdemokraterna måste på ett eller annat sätt hjälpa till. Jag hoppas på en lösning där de små partierna hålls utanför. Det räcker med Socialdemokraterna och Moderaterna!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.