Riktigt slipade bedragare

Text: ANDERS VON WACHENFELDT  Foto: HÅKAN

Det har varit en lugn period i Hammarö kommun den senaste månaden.

Brottsligheten har en tendens att gå ner i de kalla vintermånaderna och sen har ju pandemin säkert en viss effekt. 

Två inbrott har skett i januari där en förening och en förskola haft påhälsning. Det är inga händelser som vi kan sätta i tidsmässigt samband och vi har ingen misstänkt i nuläget. Det gäller som vi brukar säga att ha lite extra koll och hjälpas åt, framförallt om man planerar resa bort och lämna huset obevakat en tid. Det är inte sällan tjuven passar på i såna situationer. Vi får hjälpas åt att tänka förebyggande.

Något som blommat upp i Värmland den senaste tiden är bedrägerierna som framförallt är riktade mot våra äldre. Jag nämnde detta kort i förra numret och efter det så har vi haft cirka 15 fall här i länet.            Bedrägerierna startar med att offret blir uppringd av en person som utger sig ringa från en bank och säger att någon tagit ett lån i offrets namn eller att bankkortet måste bytas ut. För att stoppa lånet eller byta ut bankortet uppger bedragaren att man behöver ha tillgång till målsägarens betalkort/bankkort och kod. Målsägaren får därefter instruktioner om att man ska lägga kortet och tillhörande kod i ett kuvert som en kollega till uppringaren kommer komma hem och hämta hos målsägaren. Det ringer på dörren och målsägaren lämnar ifrån sig kortet och koden i tron om att personen kommer från banken. Därefter är det fritt fram för bedragaren att ta ut pengar i närmaste bankomat.

   Många tänker säkert att det här kommer inte jag drabbas av men man ska komma ihåg att bedragarna som ligger bakom dessa avskyvärda brott är mer eller mindre experter på att manipulera och låta trovärdiga. De pratar omkull vilken person som helst.

Vi får hjälpas åt att sprida den här informationen och trycka extra på att aldrig, aldrig lämna ifrån sig kort och kod på detta sätt eller använda Bank-ID på någon annans uppmaning. Banker eller andra kreditinstitut ringer aldrig upp och efterfrågar de här uppgifterna någonsin eller för den delen gör de inte heller några hembesök. 

Något positivt i allt som händer runt omkring oss är att dagarna blir ljusare och om man har turen att solen dessutom är framme så kan man känna att den värmer lite. Vi går mot ljusare tider. Själv tänker jag fördriva en del av tiden med min äldsta son och testa fiskelyckan på någon rejält frusen del av Vänern. 

TA HAND OM VARANDRA!

// Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.