Rörelseglädje genom nio decennier

Text: ANNIKA  Foto: HAMMARÖ GYMNASTIKFÖRENING

Den 12 oktober firade Hammarö Gymnastikförening 90 år med en stor jubileumsshow i Hammarö Arena.

Redan 1918 byggdes en gymnastiksal vid Skoghalls skola. Den skulle bli starten för gymnastiklivet på Skoghall. Ett år senare bildades Skoghalls IF som var Hammarös första idrottsförening. Första grenarna på programmet var bandy och fotboll men gymnastik och brottning tillkom ganska snabbt. När sen inflyttningen ökade i samband av Udde-holmsbolagets utbyggnad av Skoghallsverken startades fler idrottsföreningar. 

Skoghalls Gymnastikförening bildades i oktober 1929 och har i dagarna fyllt 90 år. I samband med att de firade sin 60-årsdag bytte föreningen namn till Hammarö Gymnastikförening. Den 12 oktober firades de 90 åren med en stor jubileumsshow i Hammarö Arena. Här bjöds publiken på en show med danser från de olika årtiondena. Det var föreningens truppgymnaster, träningsgruppen och en grupp av äldre, före detta gymnaster som bjöd på akrobatiska övningar i högt tempo. Två nummer genomfördes med alla grupper tillsammans.

– Vi är väldigt nöjda med showen. Allting rullade på bra och publiken verkade väldigt nöjda. Gymnasterna har tränat hårt inför detta och visade upp fantastiska nummer. Det kom mycket folk och firade med oss, berättar Pernilla. 

– Jag har fått höra från många håll och kanter att detta var den bästa uppvisningen de varit på, kreativ och påhittig, berättar Susanne. 

   Att gymnastiken har blivit så populär som idrott är inte så konstigt. Den passar alla oavsett ålder. 

– Redan som fyraåring är du välkommen att börja med gymnastiken hos oss. Men vi har kö till platserna så det gäller att vara ute i god tid, berättar Susanne Olsson, ordförande i föreningen.

De 600 aktiva medlemmarna har många träningsmöjligheter att väja på. Föreningen använder flera av kommunens idrottshallar och har även verksamhet på Kilenegården. Där håller motionsgruppen Gymmix till och alla är välkomna. Många av de ledare och tränare som klubben har är tidigare gymnaster i klubben som utbildat sig till tränare. Många är också de föräldrar som ställer upp på olika sätt. Hammarö Gymnastikförening är en stor förening som gör allt de kan för att erbjuda rörelseglädje till alla som vill. Störst är truppgymnastiken där man kan vara med från sjuårsåldern. Men vill man vara med och tävla får man vänta tills man fyllt nio år. 

– Men du kan vara med och träna utan att tävla. Tävlandet får inte vara så allvarligt från början, berättar Susanne.

– Vi börjar med tävlingar för de som fyllt åtta år men då får de bara en bedömning. De som tävlar mest är truppgymnasterna som får vara med på tävlingar både regionalt och nationellt, berättar Pernilla Fredriksson som är föreningskonsulent och enda anställd i Hammarö Gymnastikförening.


Dagens konferencier Jenny Lindevall.
Pernilla och Susanne
Alla föreningens truppgrupper började showen med en dans
tillsammans till låten All for love.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.