Rysk te-afton på Brukshotellet

Som en del av HammarÖs arrangerade föreningen Vi pratar ryska en rysk te-afton i Brukshotellet. Det bjöds på te ur en traditionell samovar, rysk plockmat och ett föredrag om traditionerna kring tedrickandet i Ryssland
– Det handlar inte bara om att få något i sig, det handlar om kommunikation och gemenskap när man sätter sig ner och dricker te tillsammans, säger föreningens ordförande Irina Persson.

Lördagen den 27 oktober bjöd Vi pratar ryska in till te-afton för andra året i rad. Ordföranden Irina Persson berättar att föreningen inte bara finns till för personer från Ryssland.
– Föreningen är för alla som kan eller vill prata ryska, säger hon. Vi kan inte kalla det Ryska föreningen, det är inte bara ryssar, det finns många från de gamla Sovjetländerna till exempel. Vi har folk här i dag från Armenien och en tjej från Sibirien, det är trevligt att de kommer så de kan se traditionerna.
Under kvällen serverades det te med olika tillbehör. Ryska piroger, småbröd och pannkakor fanns för den som ville smaka och Irina Persson höll under tiden ett föredrag om ryska tetraditioner.
-Vi visar några olika samovarer och tekoppar, berättar hon. Det måste vara fint porslin i kopparna, det få inte vara för tjockt. Sedan berättar jag om olika tesorter, man odlar fortfarande te i södra Ryssland. Man dricker svart te i Ryssland, det kommer sig av att när man erövrade Sibirien och fick kontakt med Kina så fick man bara svart te av kineserna, det gröna var alldeles för dyrt.
Men hon berättar att de resande folken i Ryssland dricker grönt te som de kokar i kittel tillsammans med mjölk och ibland fett. Irina är själv uppväxt i södra Ryssland där det finns grupper av tatarer och hon lärde sig därför att koka det gröna teet.
– Jag har kokat det i dag, tjejen från Sibirien tyckte det var roligt för hon kände också till det.

Te-aftonen är en del av Hammarö kommuns stora kulturvecka HammarÖs och arrangerades för andra året i rad.
– Folk tyckte att det var så trevligt förra året, säger Irina. Det var en äldre dam som påpekade att samovar och samvaro är nästan samma ord, jag blev så glad, det har jag aldrig tänkt på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.