Semestermaten och sommarformen

Text: MARIE SKANSLIE  Foto: CHRISTINE

På semestern är det många som unnar sig det lilla extra. Med all rätt säger jag då. Här har vi slitit ett helt år med jobb och planering hemma.

Men har man inte också många gånger slitit för att uppnå sin så kallade sommarform? Ska man behöva rasera allt på några veckor? Nej egentligen inte enligt mig. Det är bara en fråga om vilken frekvens man har på sitt unnande. Här kommer några tips som man kan ta med sig på sin semester:

Träning. Ta tillvara på ljusa mornar och börja dagen med någon form av morgonträning, gärna utomhus. Det kan vara en powerwalk (20 min är bättre än inget), en löptur, ett yogapass eller varför inte en tur till gymmet (många gym öppnar redan kl. 6 på morgonen). Eller väv in den till eller från jobbet, cykla, gå eller liknande. Sen har du hela dagen framför dig att göra vad du vill.

Drick mer vatten. Många slarvar med att få i sig tillräckligt med vatten men dricker däremot mycket syrabildande drycker som kaffe, läsk och kolsyrat vatten. Tillsätt gärna lite lime, citron eller färsk frukt/ bär till ditt vatten som god och fräsch smaksättning.

Hur andas du? När vi stressar andas vi ofta en ytlig bröstandning vilket leder till minskat syreintag och sämre förbränning. Lär dig att andas med magen, låt magen gå ut när du andas in och in när du andas ut.

Var inte rädd för kolhydrater. Många blir livrädda när jag nämner ordet kolhydrater. Men faktum är att kolhydrater är en
av våra viktigaste byggstenar i kroppen. Se till att fyll den med de bra kolhydraterna istället, så som potatis! Finns väl inget bättre än färskpotatis på sommaren till allt grillat. Potatis är den bästa kolhydratskällan enligt mig för att du får i dig mycket mat men lite kolhydrater per portion.

Älska grönsaker! Basera kosten mestadels på grönsaker av olika slag, stora sallader till lunch och middag och lägg eventuellt till en fiskbit, quinoa, någon god rawröra, linfrökex eller liknande. Toppa dina sallader med en riktigt god kallpressad kvalitetsolja och gärna skivad avokado. 

NJUT av solen. Både värmen och solens strålar är otroligt välgörande för oss. Vi bildar D-vitamin från solen så se till att låta din hud exponeras ordentligt. Dock med måtta såklart, du ska aldrig bli ens lite röd eller bränd, då har du solat för länge.

Prioritera god sömn och passa på att verkligen ladda batterierna. Åtta timmars sömn brukar vara ett bra riktmärke. 

Sen en liten tankeställare, hur kommer det sig att vi alltid vill komma i form just inför sommaren? Jag tycker att vi bör hitta vår rätta ”form” att ha hela året om. Satsa på att skaffa dig bra livsstil och matvanor som du mår bra av både kort- och långsiktigt och skapa en kropp i balans. För en kropp i balans är varken över- eller underviktig utan just i din personliga bästa form. Vi ska sluta jämföra oss med andra utan se till oss själva, våra förutsättningar och tänka en frisk kropp i balans. Och njuta av vårt liv, vår kropp och oss själva.

// PT-Marie Skanslie

 

 

 

One thought on “Semestermaten och sommarformen”

  1. Kjære Marie.

    Leste dette du skrev. SÅ BRA. Så flink du er. Dette er ting som er enkelt å ta tak i, og at du tar opp det med mat og.
    Leste det med kullsyreholdig vann, er det ikke så bra? Drikker en del av dette i ekstrem sommervarme. Burde jeg ikke det?

    Stå på, og hils familien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.