Sjömacken invigd

På lördagen under Tassehelgen invigdes den nya sjömacken vid Lillängshamnen. Nu kommer båtresenärer att dygnet runt kunna tanka, tömma latrinen och fylla på färskvatten.
– Det här är framförallt en miljösatsning, säger kommunalrådet Mikael Jern (MP).

Miljösatsningen består i att det, förutom 95-oktaning bensin och diesel, även finns alkylatbensin att tanka med. Jämfört med vanlig bensin ger alkylatbensinen stora miljömässiga fördelar, särskilt i tvåtaktsmotorer.
– Det här är en av de renaste bensinerna man kan få tag på, säger Mikael Jern. I en tvåtakts båtmotor minskar de farliga utsläppen med 80-90 procent, så det här är en riktig miljöinsats. Jag har kämpat för att få hit alkylatbensin i fem år, så det är riktigt kul.
Han berättar också att en av fördelarna med alkylatbensinen är att den håller sig mycket bättre än vanlig bensin och att man utan problem kan ha kvar en dunk över vintern.
– Jag har själv kört på alkylat och det är inga problem att starta motorn efter vintern.
Hammarös sjömack är den första i norra Vänern att erbjuda den här typen av bensin på pump.

Förutom att tanka kommer båtresenärer även att kunna tömma latrinen och fylla på färskvatten kostnadsfritt. Jern tror att hela satsningen kommer att kunna öka båtturismen till kommunen.
– Folk vill gärna ha mål att åka till, säger han. Så om folk från Mariestad i södra Vänern vet att man kan tanka och tömma här så tror jag att det kan öka turismen.
Macken drivs av en privat entreprenör och är obemannad, men man kommer att kunna betala i en kortterminal dygnet runt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.