Skalman – blivande ridoxe

Text: ANNIKA Foto: HÅKAN

På väg till Kilenegården åker man förbi en hel del hästhagar. I en av dessa går numera även en fläckig oxe vid namn Skalman. Han går där tillsammans med sin bästa kompis Dollar Sund som är en travhäst.

Det omaka paret trivs väldigt bra ihop. De bor vägg i vägg i stallet och delar hage. Vi blev såklart nyfikna på den här oxen och tog kontakt med Frida Olofsson som är ägare till de båda djuren. Vi var välkomna att göra ett besök och en dag i augusti åkte vi dit för att träffa Frida och hennes djur. 

I stallet finns för dagen två travhästar, en liten shetlandsponny och två, som Frida själv säger, nötter. Det är Skalman och en kolsvart liten månadsgammal kalv. Vårt fokus riktas mot dagens huvudperson Skalman. Huvudet som tittar upp över boxkanten är stort och han stirrar storögd på oss. Han är en mycket vänlig själ som gillar att vara i fokus, och när Frida bjuder honom på banan märks det hur lycklig han blir.

– Han älskar bananer och äpplen. Namnet Skalman var givet. Han bara äter och sover skrattar Frida Olofsson.
– Den ena travhästen heter Billy Boy efter Bamses häst så det var bara att fortsätta på det temat, fortsätter hon.
   Den lilla svarta kalven av rasen Angus kommer få namnet Bamse så gänget kan man väl säga numera är komplett. Såvida nu inte Frida bestämmer sig för att skaffa sig en Lille Skutt också.

Frida har haft Skalman sedan han var en tre månader gammal kalv som vägde 100 kg. Idag är han tio månader och vikten har ökat till 420 kilo. Och mer lär
det bli, han växer något år till och slutvikten lär hamna bortemot ett och ett halft ton. Skalman är en korsning av SRB/Hereford.

Utbildningen till ridoxe har börjat. Han har fått en egen sadel av westernmodell som ligger bättre på hans rygg än en klassisk engelsk sadel gör, och i sadelkammaren ligger seldon redo när det blir dags att köra in honom. 

Men hur kommer man då på idén att skaffa sig ett nöt för att ha som riddjur?

– En rolig idé bara, jag vill se om jag kan få detta att fungera, säger Frida. Målet är att han ska bli inriden så jag kan rida ut i skogen, och även köra in honom så han kan dra vagn. Vi är ute och går på ridslingan här i skogen och det fungerar jättebra, fortsätter hon. 

Att Frida är en stor djurvän märks. Hennes djur mår som prinsar hela högen. Alla borstas och pysslas med dagligen. Och som den licensierade travtränare hon är vet hon mycket väl vad hon gör när det gäller träningen av både hästar och nötter. Och faller träningen med Skalman väl ut så kanske vi kommer se henne på någon uppvisning framöver. 

– Ja, det vore väl häftigt att få köra självaste tomten på Tomtens dag i Skoghalls centrum, avslutar Frida med ett skratt.


• Oxe kallas en kastrerad tjur som man använder till drag- eller riddjur.

Skalman är en nyfiken individ och när han märker att det är dags för bananer kommer han direkt.

Det gäller att äta om man ska växa och bli stor. Här får Bamse mjölk och det hörs när han äter att detta är jättegott!

 

Kärleken till djuren syns tydligt hos Frida. Här är Bamse ute och bekantar sig med omvärlden och får samtidigt lite gos av Frida.

Barbackaridning. Lätt att sitta upp – och av.

Inte fullvuxen ännu men redan en kraftfull kille.

Nyaste tillskottet Bamse.

Hallå! Kom och lek med mig! Skalman är nyfiken och vill gärna vara i centrum.

Dagens rykt uppskattas stort av oxen Skalman.

Dollar Sund, Skalmans bästa kompis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.