Skoghalls Pirates vill växa

Skoghalls egna Lacrosse-pirater vill växa som klubb. Intresserade bör vara mellan 14 och 40 år gamla och sugna på en sport som kräver såväl teknik som fysik.

Lacrosse är av de nyare sporterna i Sverige. Men anorna sträcker sig ända tillbaka till 1400-talet.

– Den första matchen man känner till är från den tiden, sporten kommer från de nordamerikanska indianerna, berättar Tommy Kåberg som var med och grundade Skoghalls Pirates år 2005.

Sedan dess har medlemmar kommit och gått. Idag består föreningen av ett tiotal medlemmar, vilket är ungefär så många som krävs för att fylla ett lag – inklusive avbytare – i en lacrossematch. Med andra ord behövs nytillskott.

– Vi har spelat matcher med sju personer, men det är extremt jobbigt eftersom det blir så få byten, menar Tommy Kåberg som främst vill framhålla de tekniska aspekterna av sporten.

– Visst kan det vara ganska fysiskt spel, men det ser i regel värre ut än vad det är. Man får tacklas och slå med klubban mot den motspelare som har bollen men det är mest över armarna och händerna och vi är bra skyddade, försäkrar han.

…men erkänner också att man får tåla en och annan lårkaka.

– Jo, så är det ju, skrattar han.

Lacrosse är som störst i USA och Kanada. I Europa är det främst länder som England, Tyskland och Tjeckien som har tagit fram egna lag. I Sverige finns det idag åtta registrerade lag, Linköping, Göteborg, Karlstad, Lund, Luleå och tre lag i Stockholmsområdet. Vid sidan av Skoghalls Pirates är ytterligare två lag från Malmö respektive Uppsala på väg in i turneringsspel.

FAKTA Lacrosse

Lacrosse spelas med klubbor med en håv i ena änden, och en gummiboll av en tennisbolls storlek. Planen är 100 X 54 meter och påminner till viss del om en handbollsplan med en mittlinje och två halvcirkelformade målområden. Antalet spelare i varje lag varierar något, men ett genomsnittligt lag har oftast tio spelare; en målvakt, tre backar, tre mittfältare och tre forwards. Bara målvakten får befinna sig innanför målområdet.

Det är tillåtet att springa med bollen. Varje lag måste göra en passning på egen planhalva. Bollen måste passas över mittlinjen innan man kan skjuta på mål. Det är inte tillåtet att ge bollen till varann från håv till håv, utan den måste kastas. Det är endast håven som får användas vid kast. Det är bara målvakten som får röra bollen med händer och fötter.

Pirates_webbad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.