Skoja motiverar

Text:ANNIKA  Foto:PRIVAT

På Mörmoskolan finns det personal av det mer ovanliga slaget. En går på fyra tassar och lyssnar till namnet Skoja. Hon är en femårig golden retriver. 

Att Skoja tillhör personalen syns på halsbandet hon bär när hon är i tjänst där det står att hon är skolhund. Som arbetskamrat är hon uppskattad av både personal och elever. Skoja jobbar deltid, tre dagar i veckan finns hon på plats tillsammans med matte Pernilla Sjöqvist som även jobbar som lärare på Mörmoskolan. 

Skoja blev skolhund efter en utbildning på Svenska Terapihundskolan i Göteborg. Två terminer med både teori och praktiska övningar. Då var hon redan utbildad besökshund vilket är ett måste för att bli skolhund.

– Vi blev diplomerade i maj i år. Innan dess gjorde hon praktik med mig här, så allt som allt har Skoja varit på Mörmoskolan i 1,5 år, berättar Pernilla.

För att de elever som har allergi inte ska behöva stöta på Skoja har hon ett eget rum på nedre botten i högstadiet. Där har hon alla sina saker och dit kommer eleverna hon jobbar med. Men det händer också att Skoja är med i mindre grupper, då i ett speciellt klassrum. Där städas det ordentligt efter varje arbetspass Skoja är med på. 

Skojas främsta uppgift är att få eleverna motiverade. Det kan också vara att få dem att sitta stilla och koncentrera sig. 

– Med en hund bredvid sig där man kan leka med fingrarna i pälsen samtidigt som man läser gör de flesta lugna och fokuserade, säger Pernilla Sjöqvist. 

   Det händer också att Skoja jobbar på idrottsliga aktiviteter för att få igång elever och få dem mer aktiva.

– Att ta en promenad med Skoja och kanske bygga hinderbana i skogen för både hund och elev känns inte som en påtvingad idrottsgrej. Man gör det för hundens skull, berättar Pernilla.

Skoja kan även få eleverna mer intresserade av att plugga.

– Jag använder mig ofta av en stor tärning med plastfickor där jag stoppar in uppgifter som eleven ska jobba med. Skoja som har lärt sig att slå tärningen blir den som får avgöra vilken uppgift det blir. Och det blir aldrig någon diskussion när det är Skoja som bestämt, säger Pernilla.

Egentligen är det bara fantasin som sätter gräns för vad Skoja och andra skolhundar kan användas till.

– Många gånger jobbas det fram nya moment tillsammans med berörd elev, säger Pernilla.

Pernilla har även Lilja, syster till Skoja som är utbildad besökshund. Då är hunden godkänd att arbeta med ungdomar från 13 år. 

– Absolut kan jag tänka mig att utbilda en ny hund som ska komplettera och hjälpa Skoja i skolan men just för tillfället skaffar vi oss erfarenhet och utvecklar vårt arbete i skolan i Hammarö kommun, avslutar Pernilla.

Skoja som sällskap i soffan när det pågår studier.
Alla Skojas arbetsredskap.
Hörru människan! Nu får du gosa med mig och ta läxan sen.
Skoja skänker studiero.

Skoja med helsystern Lilja och Ebba som är familjens old lady.

Skoja är en hejare på att spela memory.
Dreamteamet Pernilla och Skoja.

Skoja visar att hon kan slå tärning.

Skoja snurrar hjul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.