Skolan i Hammarö kommun

Text: ANNIKA

Det kommer bli stora förändringar inom skolan i kommunen. Skolor kommer att byggas och någon skola kommer att läggas ner. 

På kommunfullmäktiges möte den 13 mars togs ett beslut om inriktningen på det långsiktiga behovet av lokaler för skolan. Det är nu upp till tjänstemännen att presentera en kostnadsberäkning och en ungefärlig tidsplan till kommunstyrelsen. När det är gjort kan beslut fattas av kommunfullmäktige.

Kommunen har som mål att samtliga elever i Hammarö ska få samma möjlighet till en bra utbildning. Pedagoger och elever ska ges de bästa förutsättningarna. De som vill veta mer om vad inriktningsbeslutet innebär hänvisas till Hammarö kommuns webbplats. Här kommer också löpande information om läget ges. Förändringsarbetet av skollokalerna kommer att ta tid och beräknas inte vara klart förrän 2022/2023.

Samtidigt som kommunen nu jobbar på för att lösa skollokalproblematiken har en grupp föräldrar gjort en namninsam-ling mot politikernas beslut. De vill ha igenom en folkomröstning i frågan.

Kommunen har även fått akuta problem när det gäller skolorna. Delar av Mörmoskolan måste stängas.

Det var i höstas som dålig lukt började kännas av i delar av Mörmoskolans högstadiedel. En utredning visade att det finns fukt i golvkonstruktionen och vidare upp i väggarna. De som främst berörs av detta är de som arbetar i tillbyggnaderna där kontor och förråd finns. Paviljonger har beställts så utflyttning från de värst drabbade lokalerna kan tömmas så fort som möjligt.

Prov har även gjorts i tvåvåningshuset även om inga klagomål kommit därifrån. Svaret på dessa prover kommer om några veckor. Indikation finns dock på att även detta hus måste utrymmas. Blir det så måste kommunen få fram provisoriska lokaler åt cirka 270 elever.

Kommunfullmäktige har tagit ett inriktningsbeslut om att bland annat flytta över undervisningen för högstadiet från både Mörmon och Hammarlunden till ett utbyggt HUC.

– Fuktproblemen på Mörmoskolan gör kanske att vi måste skynda på med skolans lokalplanering, säger kommunalrådet Per Aspengren (S).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.